Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2011-02-28 09:43

Historiskt modernt när designstudenter ställer ut


När modern arkitektur möter historisk klänning och blir till ett plagg, kan resultatet bli hur spännande som helst. Modedesignstudenter på Textilhögskolan ställer ut sina tolkningar på Rum 26 i Göteborg den 5 mars.

Jesper Danielsson är en av fjorton studenter som ställer ut sina plagg. Han har inspirerats av den kanadensiska arkitekten Frank Gehry.
– Han har designat Guggenheim-museet i Bilbao som är gjort av titanium i böjliga former. Eftersom titanium och studiemedel inte går så bra ihop har jag valt att göra min tolkning av trä istället, förklarar han sin kreation.

Uppgiften för modedesignstudenterna, som studerar det första året på utbildningen, var att först göra rekonstruktioner av klänningar från 1650-1900-talet.
– Utifrån rekonstruktionerna skulle vi blanda in icke textila material och tolka modern arkitektur. Så det handlar om klänningar med inslag av plaströr, aluminium, trä osv. Vi fick tolka uppgiften ganska fritt så det blir fjorton unika klänningar på utställningen.

Plats: Rum 26, Tredje Långgatan 26, Göteborg
Dag och tid: 5 mars kl. 17:00-22:00

På bilderna ses Jesper Danielssons (överst) samt Emelie Ahlnérs kreationer. 

Jesper Danielsson

Emelie Ahlnér

Text: Therese Rosenblad
Foto: Jesper Danielsson och Emelie Ahlnér