Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2011-02-25 08:00

Vinnaren av Debutantpriset 2011


Årets bästa litterära debut 2010 stod poeten Helena Österlund för, enligt juryn bakom Debutantpriset som delades ut i Borås på torsdagskvällen. Hon fick priset - 100 000 kronor och en skulptur - för diktsamlingen Ordet och färgerna som hon delvis skrev i Borås. – Det känns helt overkligt, sade den tårögda men lyckliga vinnaren efter prisutdelningen. Det fanns inte i min värld att jag skulle vinna.

Debutantpriset delas ut av Borås Tidning i samarbete med Högskolan i Borås. Varje år nomineras fem författare. Juryn som består av Lena Kvist, kulturredaktör på BT, kritikern Anna Hallberg och Christian Swalander från Högskolan har alla läst de 65 böcker som gavs ut av debutanter 2010. Band dem alltså Helena Höglund från Stockholm som skrivit diktsamlingen Ordet och färgerna. Juryns motivering: ”För dikter som med förnyelsens blick öppnar gränserna mellan ordens natur, orden som natur och naturen som ord”.

– Det känns som en saga, sade en mycket rörd Helena Österlund. Det är helt fantastiskt. Debutantpriset är ett stort och ärofyllt pris. Det känns nästan overkligt, jag kan inte sätta ord på det än.

Priset ska köpa författaren tid
Tanken är att de 100 000 skattefria kronorna ska ge författarna viss arbetsro för att kunna skriva på en andra bok, att köpa sig tid helt enkelt. Helena Österlund har också påbörjat en andra bok, också det poesi, men vill inte säga så mycket mer om vad det ska bli.

Lilla Debutantprisvinnaren Madeleine Vägnelid
Vinnaren av Lilla Debutantpriset Madeleine Vägnelid.

Debutantprisaftonen inleddes med att presentera de tre vinnarna i Lilla Debutantpriset, en novelltävling för ungdomar. Upp på Folkans scen i Borås steg Sanna Johansson, Madeleine Vägnelid och Marilyn Clang utan att veta vem av dem som utsetts till förstapristagare. Det blev till slut Madeleine Vägnelid som fick första pris, 5000 kronor för novellen Pojken.

Kvällens konferencier, BT:s kulturchef Krister Persson, presenterade kvällen som ”en litterär trerätts” där Lilla Debutantpriset var förrätt och presentationen av de fem nominerade och deras böcker huvudrätt. Efterrätten var ett författarsamtal på scen med Maj Sjöwall som tillsammans med Per Wahlöö skrev deckarklassikerna om poliskommissarien Martin Beck.  Slutligen var själva prisutdelningen ”kaffet med en pralin, värd 100 000 kronor”. 

Övriga nominerade: Eli Levén, Stephan Mendel-Enk, Anna Ringberg och Elin Ruuth.

Text och foto: Lena Löfgren