Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2011-05-10 08:30

Ljudets roll i textil design


Textil design och ljud har hittills varit ett område begränsat till problemlösning; man vill minska ljud och dämpa buller. Men så behöver det inte vara menar Margareta Zetterblom, som disputerar med sin avhandling Textile Sound Design.

– Textil påverkar ljud i allra högsta grad och det behöver inte bara handla om problem. Jag vill istället att man ser det som en kreativ utmaning, säger Margareta Zetterblom som är doktorand vid Textilhögskolan.

När hon för fem år sedan började undersöka hur textildesigners jobbade med ljud märkte hon direkt att nästan ingen gjorde det. Många tror de att det krävs särskilda tekniska kunskaper och ett särskilt språk för att prata om ljud och akustik. Margareta Zetterblom hoppas nu att hennes avhandling kan bli en grund för ett antal koncept om hur man kan jobba med textil och ljud, som ett första steg i en process.

En längre intervju med Margareta Zetterblom kommer att publiceras på högskolans webb i samband med disputationen 24 maj.

Disputation
Avhandling: Textile Sound Design
Doktorand: Margareta Zetterblom
När: 24 maj kl 13:00
Var: Galleriet, Textilhögskolan, Bryggaregatan 17 Borås

Abstract in english.

 

Text och foto: Ida Borenstein