Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2011-03-09 07:20

Hälsa i fokus för nya lunchföreläsningar


”Spring för livet – om sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa” är rubriken för vårens första lunchföreläsning, som arrangeras av Institutionen för vårdvetenskap. Två lunchföreläsningar på temat hälsa är planerade under våren.

– Sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa är välkänt och det känns stimulerande för oss att, under trevliga former, få visa en del av det vi gör på institutionen. Att få bidra med kunskap som kan främja hälsa och välbefinnande känns både roligt och angeläget, säger prefekt Lotta Englund.

Vikten av regelbunden fysisk aktivitet

Först ut är universitetsadjunkt Dan Andersson som föreläser under rubriken ”Spring för livet – om sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa”.
– I dagens samhälle är många av oss överdrivet stillasittande och utnyttjar bara en bråkdel av den fysiska kapacitet vi förfogar över. Vilka konsekvenser får alla timmar framför datorn eller tv:n på vår hälsa?

– I grund och botten är vi fortfarande ”jägare och samlare” och ännu inte anpassade till den miljö som vi lever och vistas i. Regelbunden fysisk aktivitet i form av t.ex. promenader eller trädgårdsarbete minskar risken att drabbas av livsstilsrelaterad ohälsa och lägger ”liv till åren” och ”år till livet”. Generellt sett gäller att ju mer du rör på dig desto bättre är det. Dosen, mängden fysisk aktivitet, påverkar hur stor responsen, hälsovinsten, blir”

Två föreläsningar

Föreläsningarna är gratis och öppna för alla. Anmälan är obligatorisk om man vill ha en lunchsmörgås. Sista anmälan är 14 mars. Läs mer och anmäl dig på www.hb.se/vhb/temahalsa  

Fredag 18 mars

Spring för livet – om sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa
Hur kan effekter av motion och träning bidra till en bättre hälsa och ett rikare och längre liv? 
Föreläsare: Dan Andersson, universitetsadjunkt
Tid: 11:45-13:00 (lunchsmörgås serveras 11:45, föreläsningen börjar 12:15)
Plats: M401, Sandgärdet, Högskolan i Borås

Fredag 27 maj

Kolesterol – vän eller fiende?
Föreläsare: Claes Wikström, universitetsadjunkt
Tid: 11:45-13:00 (lunchsmörgås serveras 11:45, föreläsningen börjar 12:15)
Plats: M401, Sandgärdet, Högskolan i Borås

Text: Johanna Avadahl
Foto: Colourbox