Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2011-03-10 13:00

Indiska studenter vill lära mer om smarta textilier


När Västra Götalandsregionen (VG-regionen) reste med en delegation till Goverment of Tarnaka, Indien i februari bjöds Textilhögskolans Linda Worbin med för att hålla en föreläsning och en workshop om smarta textilier. Resan är en av tjugo aktiviteter som har ägt rum sedan VG-regionens kulturutbyte med Indien inleddes 2009. Nu hoppas man att samarbetet ska förnyas.

Linda WorbinDet treåriga utbytet inom kulturområdet innefattar design, film, storytelling och danskonst. Efter att Textilhögskolans nyligen startade ett samarbete med Srishit School of Design and Technology resulterade det i att Linda Worbin höll i en workshop på plats för textildesignstudenter, tillsammans med den indiska designern, tillika forskaren, Mili Tharakan. Under workshopen presenterade Linda Worbin sin forskning om värmekänsliga material och färger som ändras av värme. Därefter fick studenterna själva prova på de olika metoderna.
– Studenterna var riktigt entusiastiska och intresserade. De ville även lära sig om avancerade tekniker, som t.ex. hur elektronik kan integreras i textil, säger Linda Worbin.

Indiska textildesignstudenter vill veta mer om smarta textilier

I samband med besöket i Indien blev det också klart att Mili Tharakan kommer till Textilhögskolan för att gästforska för Smart Textiles.
– Hon kommer att arbeta under temat smarta textiler och hantverk.

Fortsatt utbyte?

Karnatakas chefsminister, Mr Yedduyrappa, är positiv till ett fortsatt utbyte mellan kulturområdena i Västra Götaland och Karnataka. En indisk delegation kommer att besöka Sverige till hösten för att fördjupa sig i regionala utvecklingsområden och därefter ta ett beslut om samarbetet.

Text: Therese Rosenblad
Foto: Linda Worbin 
Foto porträtt: Therese Svengren