Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2011-10-17 09:54

Festligt och högtidligt på årets Akademiska högtid


Över 70 studenter som tagit examen det senaste året hyllades i lördags under festliga former. De uppvaktades med diplom och lyckönskningar av rektor, tal, sång och musik på Folkan i Borås. Årets pedagogiska pris gick till Jan Nolin, Bibliotekshögskolan.

Alma Mulahasanovic med familj

Alma Mulahasanovic var en av många som uppvaktades av familjen efter ceremonin inne i Folkan. Hon är nu civilekonom och arbetar med ekonomi på Borås hockeys kansli.

Finklädda före detta studenter, stolta familjemedlemmar och personal från Högskolan i Borås fyllde bänkraderna på Folkan när det den gångna helgen var dags för årets akademiska högtid. Alla som tagit magisterexamen, masterexamen eller yrkesexamen på avancerad nivå det senaste året var inbjudna till den högtidliga ceremonin och efterföljande buffé.

Högskolans rektor Björn Brorström höll tal och önskade alla lycka till i yrkeslivet som vissa redan påbörjat, andra just står inför. Han hoppades att det kritiska tänkandet som utmärker högskolevärlden också ska komma till användning i det praktiska arbetslivet - och han hälsade alla välkomna tillbaka.

– Det livslånga lärandet är viktigt, sade Björn Brorström. När det så småningom är dags för kompetensutveckling för er så får ni gärna välja Högskolan i Borås. Lycka till i era yrken!

”Inspirerande och uppskattad föreläsare”

Efter rektorns tal och musik av pianisten Staffan Björklund-Jullander och solisten Marie-Therese Darius var det dags för diplomeringen. I grupper indelade efter vilket huvudområde man studerat kallades alla upp på scen. En och en fick alla före detta studenter sina diplom av rektorn, ihoprullade och med blågula band runt. Kamerorna blixtrade i salongen en stund innan det var dags att gå ner och lämna plats för nästa grupp.

Pristagare i Kemiteknik och Maskinteknik på scen.

Mottagare av diplom i huvudområdet Kemiteknik och Maskinteknik på scen.

Informatikstudenter får diplom

Det blev lite trångt när studenterna inom området Informatik intog scenen för att få sina diplom.

Björn Brorström och Karin M EkströmEfter diplomeringen och tal också av professor Karin M Ekström, som uppmanade alla att samla på både utbildning, upplevelser, minnen och drömmar, delades Högskolans pedagogiska pris ut. Pristagare i år blev professor Jan Nolin på Institutionen Bibliotekshögskolan, enligt juryn ”en inspirerande och uppskattad föreläsare och en kommunikativ och konstruktiv handledare och examinator på alla utbildningsnivåer”. Priset består av ett resestipendium på 20 000 kronor plus förstås en vacker blomsterbukett.

Vid den akademiska högtiden delades också pris ut för ”Bästa magisteruppsats i företagsekonomi” till två personer ur den allra första kullen civilekonomer som examinerades vid Högskolan i Borås, våren 2011: Alen Saric och Fredrik Jonsson för uppsatsen K3-regelverket - en studie av inkomna remissvar, om pågående förändringar inom redovisning. Båda har efter sin examen fått jobb i Borås där de bor, Fredrik som ekonomisk förvaltare på ett fastighetsbolag och Alen som privatrådgivare på en bank.


Efter högtiden samlades många i Folkans foajé för ytterligare uppvaktning av familj och släkt, fotografering och mingel. Dagen avslutades med buffé i gröna matsalen.

Text och foto: Lena Löfgren