Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2011-09-27 08:00

Pampig installation av nye rektorn


Den 23 september var det dags för högskolans nye rektor Björn Brorström att ta på sig den manteln och rektorskedjan. Dessa insignier symboliserar att innehavaren är högskolans främste förespråkare och talesman. I sal M204 hölls en pampig installationshögtid med tal och musik.

Högskolestyrelsens ordförande Roland Andersson inledde högtidligheterna med ett tal där han bland annat berättade om hur han följt högskolans utveckling sedan starten och att 2010 varit Högskolan i Borås hittills bästa år. Installator var universitetskansler Lars Haikolas vars tal var både humoristiskt och allvarligt och tog upp alla de utmaningar det innebär att vara rektor för en högskola. Ansvar följde som en röd tråd bland dagens talare.

Klara Jennische och Bengt Persson

Studentkårens ordförande Klara Jennische och professor Bengt Persson håller tal till rektor.

– Det krävs mycket av en högskola i ett föränderligt utbildningslandskap och i ett samhälle som kräver så kallad leverans, sa Bengt Persson, professor vid Institutionen för pedagogik, i sitt tal.

Rektors devis
Klara Jennische, ordförande i studentkåren hälsade Björn Brorström välkommen som rektor och mellan talen bjöds det på musik och sång.

Björn Brorström

Björn Brorström själv talade om Högskolan i Borås som ett starkt lärosäte som självständigt och oberoende ska samarbeta med andra och inte bara försvara den position man har utan utveckla verksamheten. Hans devis ”Öppenhet för idéer, ansvar för framtiden” syftar bland annat på det ansvar en högskola har gentemot sina studenter men även ansvaret för en hållbar utveckling.

– Det är en hedrande position och jag är mycket väl medveten om de krav som ställs på en rektor, många av vilka vi fått höra här i dag. Jag lovar att göra så gott jag kan, sa en glad Björn Brorström.

Efter högtiden minglades det i Sandgärdet där alla gäster ville framföra sina hälsningar och gratulationer till den nye rektorn.

Malin Alm, Lena Nordholm och Klara Jennische.

Högskolans förra rektor Lena Nordholm tillsammans med studentkårens Malin Alm och Klara Jennische. 

– Det här var väldigt roligt och väckte många minnen för mig, sa Lena Nordholm som förutom att jobba lite med Institutionen för vårdvetenskap har påbörjat sitt sabbatsår. Snart bär det av till Australien över vintern.

Monica Hammarnäs och Anders Fransson.

Monica Hammarnäs stod bakom arrangemanget. Här tillsammans med en av Högskolan i Borås tidigare rektorer; Anders Fransson.

Lars Haikola och rektor Björn Brorström

Universitetskansler Lars Haikola och rektor Björn Brorström i varsin kedja.

Birgitta Påhlsson, Martin Hellström, Lena Nordholm och Mattias Olsson

Birgitta Påhlsson, prorektor Martin Hellström, Lena Nordholm och Vårgårda kommunstyrelses ordförande Mattias Olsson njuter av mingelbuffén. 

Sten Jönsson och Laila Vachinger

Sten Jönsson och Laila Vachinger. Sten Jönsson var Björn Brorströms handledare när han blev ekonomie doktor. Nu känner han sig stolt.

Lotta Englund, Ingela Rydström och Dan Andersson

Lotta Englund, Ingela Rydström och Dan Andersson från Institutionen för vårdvetenskap.

Text: Ida Borenstein
Foto: Peter Andersson/Mimbild