Huvudmeny

2012-11-13 08:00

Dan Andersson: rörelse är ett livselixir


Vi sviker vårt biologiska arv genom att vi blir alltmer stillasittande. Och som konsekvens av det får vi välfärdssjukdomar som drabbar både kropp och själ. Det menar Dan Andersson, som vill slå ett slag för rörelse som universalmedel för hälsa och välmående i sin senaste bok ”Fysisk aktivitet. Vägen till bättre hälsa och ett rikare liv”.

Bild på Dan Andersson.Det var i början av sommaren som Dan Andersson, föreläsare och vägledare inom hälsoområdet samt universitetsadjunkt vid Institutionen för vårdvetenskap på Högskolan i Borås, gav ut boken på eget förlag .

Dan, som också har en lärar- och magisterexamen i idrott från Gymnastikhögskolan i Stockholm i ryggsäcken brinner verkligen för sitt ämne.  Som är hälsa kopplat till fysisk aktivitet.

Han är skeptisk till den ”kändislitteratur” som översvämmar våra boklådor där olika kändisar skriver hur vi ska träna och äta för att bli smala och lyckliga.

—Vissa har i och för sig vissa bra idéer om både fysisk aktivitet och mat, men de flesta andra kändisböcker om hälsa inriktar sig för mycket på ett kortsiktigt perspektiv med populistiskt innehåll kring hur man ska få magrutor, stora biceps och gå ner i vikt. Det är mycket tyckande och väldigt lite underbyggd fakta bakom, menar Dan som därmed tog saken i egna händer och författade en bok som – enligt honom själv – står för motsatsen.

—Jag tycker att jag har något att berätta och jag gör det med glädje och vetenskapligt djup. Det är populärvetenskap jag skriver, jag tycker att det är roligt att ta vetenskap och forskning och göra om det till ett språk som alla kan ta till sig, förklarar Dan.

Vad vill du uppnå med din bok?

—Jag tar ett helhetsgrepp på sambandet mellan rörelse och hälsa och skriver om detta i ett livslångt perspektiv. Men uppnå…jag har inga större ambitioner egentligen. Jag har skrivit läroböcker i idrott och hälsa tidigare för gymnasiet och var väldigt styrd då av läroplanen. Den här boken är inte styrd på det sättet utan jag kan skriva om det jag tycker är kul; rörelse och hälsoeffekter med den röda tråden att det är livsviktigt att man rör sig. Jag skriver med en evolutionstouch och är kritisk till samhällets utformning som enligt mig gör att vi sviker vårt biologiska arv. Vi är byggda för rörelse och mår inte bra vare sig i kropp eller själ när vi inte gör det, menar han.

Fysisk aktivitet betyder mer för oss än vi tror, även om det väl knappast finns någon svensk som undgått att höra budskapet att motion är bra för oss på så många sätt. Regelbunden motion sänker blodtrycket, du sover bättre, du löper mindre risk att drabbas av exempelvis stroke och depression, du får bättre motståndskraft mot stress och du ökar minneskapaciteten. För att bara nämna några positiva effekter av motion.

—Ja, det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur? Men forskning belägger att du uppnår alla de här effekterna och mer därtill om du aktiverar dig. Jag vill därför med den här boken slå ett slag för rörelse som universalmedicin! säger Dan som menar att det dock finns ett problem med rörelse som medicin: att det är nästan för bra för att vara sant.

—Jag upplever att effekterna av fysisk aktivitet inte alltid tas på allvar av hälso- och sjukvården. Dessutom blir fakta om motionens betydelse för hälsan ett hot mot läkemedelsindustrin.

Boken beskriver inte bara hur fysisk aktivitet påverkar vår kropp och själ utan även varför.

—Ofta är det så att man vet att blodtrycket sänks och att blodsockernivån blir mer stabil, men inte hur det går till, säger Dan Andersson vars bok bl a kommer att användas som kurslitteratur i 7,5-poängskursen ”Fysisk aktivitet och hälsa” vid Högskolan i Borås.

Text: Eva-Lotta Andersson

Foto: Lotta Andersson