Huvudmeny

2012-11-21 17:38

Gamla textilier får nytt liv i re-designworkshop


Kan ett gammalt lakan bli nya byxor? Hur kan avklippta jeansben användas igen? När årets kreativitets- och innovationsworkshop går av stapeln för Textilhögskolans studenter den 22 november utmanas de i hållbarhetens tecken.

Bild på student från workshopen 2010.Det är tredje året som Textilhögskolan och Modeinkubatorn arrangerar workshopen. Temat är alltid hållbarhet men uppgifterna varierar. I år ska studenter från samtliga utbildningar i årskurs ett vid Textilhögskolan använda sin kreativitet för att lösa hur re-design kan användas utifrån en familjs förutsättningar.
– De ska hitta nya sätt att använda t.ex. spillmaterial eller gamla lakan för att ta fram en produkt i textil och samtidigt redovisa hur produkten ska marknadsföras. De kommer att tilldelas olika fiktiva familjer som de ska arbeta för, säger Lars Hedegård, studierektor vid Textilhögskolan som har planerat dagen tillsammans med Modeinkubatorn.

Innovations- och kreativitetsworkshopen är en förlängning av den workshop studenter i årskurs ett deltar i när de startar sin utbildning på Textilhögskolan. Studenterna blandas upp så de får lära känna varandra över klassgränserna.
– Hela Textilhögskolan bygger på en tvärvetenskaplighet där design, teknik och managment ständigt integreras. Det finns en vinst med att studenterna, redan i årskurs ett, får träffas och upptäcka varandras kompetenser. Dessutom är det viktigt att de tidigt får med sig hållbarhetstänket under sin utbildning.

Dagen inleds med inspirationsföreläsningar av bland andra Annika Axelsson från Dem Collective och Anna Lidström som arbetar med Västra Götalandsregionsprojektet Studio Re:design. Eftermiddagen ägnas åt workshopen i Bellona-salen, Kårhuset. Mer information om programmet: www.hb.se/ths/workshop

Text: Therese Rosenblad
Foto: Peter Andersson/Mimbild