Huvudmeny

2012-12-05 08:00

Yvonne står bakom roadmovie-bok


Hon har vetat hela sitt liv att hon vill bli författare och skrev sin första bok vid sju års ålder och faktum är att Yvonne Granqvist Schultz nu skrivit och fått publicerat sin andra roman. Men på frågan om hon är en författare som arbetar vid Institutionen för vårdvetenskap eller en VHB-anställd som skriver böcker, är svaret inte helt självklart.

”Falskspel och manglade lakan”Bild på Yvonne Granqvist Schultz.

Det är titeln på hennes första bok som gavs ut 1994 på Sahlgrens förlag i Finland.
– Jag hade tur den gången då jag fick tag på ett förlag innan jag ens hade skrivit boken. Trots att den kom ut i en ganska liten upplaga blev boken framgångsrik och genererade många bra recensioner och dessutom ett kulturstipendium i Upplands Väsby.

Innan Yvonne kom till Högskolan i Borås och VHB arbetade hon under 12 år som journalist på en tidning i Stockholm och hon driver idag även en blogg, så att skriva texter i alla dess former är verkligen inget nytt för Yvonne.

Var får du din inspiration ifrån?

– Det går inte att gå runt och vänta på inspiration. Den kommer när den kommer och inspiration ser jag väl undermedvetet överallt i vardagen. Jag försöker vara nyfiken och iaktta vad som händer runt omkring mig. På så sätt skriver jag väl egentligen hela tiden i tanken och till exempel titeln till min aktuella bok kom när jag stod och tittade ut genom fönstret och det finns en text ur boken som kom i en dröm, då skrev jag upp det så fort jag vaknade.

Ja, din nya bok! Vill du avslöja något om den?

– Titeln på boken är ”Under blodboken finns alltid skugga”. Det är en roadmovie i bokform kan man säga. Huvudpersonen är en kvinna och handlingen utspelar sig i Västra Götaland, Österbotten i Finland och även Stockholm någon gång mellan 60-talet och nutid. Boken berör allt mellan vänskap, kärlek och sorg. Huvudpersonen träffar många olika karaktärer från hennes förflutna och försöker lära sig att leva med känslan av att leta efter något som hon egentligen vet redan är förlorat. 
Boken kommer ut på Idus förlag i början av nästa år.

Hur hinner du med att skriva böcker vid sidan av ditt arbete?

Jag har gått ner 20 procent i tid på min tjänst. Den här senaste boken har jag arbetat med i flera år tidigare men efter att jag gick ner i tid så tog det bara tre månader innan den var klar.
Hon understryker vikten av tid, tålamod och disciplin men också att det krävs ”bra sittfläsk och en dator”.

Kan vi vänta oss fler böcker i framtiden?

Jag har två-tre bokprojekt på gång och min förhoppning är att kunna få ut även nästa bok så snart som 2013.

Hur är det nu då? Är du en författare eller en VHB-anställd i första hand?

Det sägs att det krävs två publicerade böcker för att få kalla sig för författare. Så även om jag trivs bra med att arbeta på högskolan så har jag ju faktiskt lyxen att även kunna kalla mig det förstnämnda numera, avslutar Yvonne med ett nöjt leende.

Namn: Yvonne Granqvist Schultz
Ålder: 54
Bor: Skalle, Fristad
Familj: Stor! Och den finns i Borås, Stockholm och Finland.
Yrke: VFU-samordnare, utbildningsadminstratör
Intressen: Familjen, litteratur, resor, musik, film. Sitta på serveringar och titta och tjuvlyssna på folk är en favoritsyssla.
Dold talang: Stark som en björn och snabb på superkorta sträckor.

Text: Fredrik Karlsson

Foto: Fredrik Karlsson