Huvudmeny

2012-05-31 16:30

Exit 2012 - examensutställningen som tar ut svängarna


Årets urladdning för Textilhögskolan. Så beskriver prefekt Erik Bresky Exit 2012, examensutställningen för mode- och textildesignstudenterna. Med utställning och modevisning visas framtiden inom textil och mode upp. Här har studenterna chansen att verkligen ta ut svängarna.

Modevisningen börjar med en titt på nästa års avgångsstudenter, de som går andra året på modedesignprogrammet. Därefter tar årets avgångsklass vid med sina kollektioner.

Astrid Olsson, designer och en av grundarna bakom V Avenue Shoe Repair och numera även medlem i Textilhögskolans styrelse, har bara positiva saker att säga om dagens visning.

Astrid Olsson.

– Det var en jättebra visning! Det är roligt att studenterna tar ut svängarna ordentligt. Detta är verkligen inte en tveksam visning utan bestämt och med åsikt, det gillar jag, säger Astrid Olsson.

Själv minns hon sin egen examensvisning för sju år sedan som en kaotisk dag med mycket spring hit och dit. Mycket har också hänt sedan dess.

– Utställningen har utvecklats enormt. Numera har Textilhögskolan en enorm konstnärlig höjd som inte fanns på samma sätt när jag gick här.

Astrid Olssons favorit var Johan Nordbergs kollektion ”Contour”.

– Jag gillar ju minimalism, men det var många kollektioner som var riktigt roliga att se.

Johan Nordbergs

Johan Nordbergs kollektion "Contour"

exit_2012_Linnea_Bagander

Med stora leenden dansade modellerna fram när Linnea Båganders kollektion "MOViEMENT" visades. Rörelse var i fokus för de i stort sett täckta modellerna.

Sara Lundbergs

Sara Lundbergs kollektion "Framing Forest" stack ut med sina mönstrade kreationer.

”Vackert och brutalt på samma gång”

Erik Josefsson.

Erik Josefssons ”Progression of ancetral brutalism”.

Erik Josefsson blev den modedesignstudent som fick ta emot Svenska Moderådet och TEKO:s stipendium på 12 500 kronor. Hans kollektion ”Progression of ancetral brutalism” beskrevs i motiveringen som ”brutal och vacker på samma gång”.

– Kollektionen handlar om att tänja på gränser när det kommer till plaggs material. Den står i opposition till det ofta rådande inom konst, vilket är att använda sig av plastiska material för att spegla en plastisk värld. Själv har jag använt mig av döda material för att lägga fokus på döden, som jag tycker är undanskuffad, säger Erik Josefsson.

Vad ska du använda pengarna till?
– Jag ska ha det bra för pengarna!

Textil utställning med designprocessen i fokus

 

Textildesignstudenterna visade upp en utställning där designprocessen fått stå i fokus. 

exit_2012_Lina_Johansson

Lina Johansson har med sitt examensarbete "Trevlig resa!" arbetat fram en kollektion vävda textilier för kollektiv stadstrafik i två olika färgställningar.

– Jag tyckte att det var roligt med ett kollektionstänk i denna miljö, oftast är det en enda textil på t.ex. en buss men det finns flera poänger med att variera textilierna.

– Istället för att som i dag fokusera på att dölja smuts, tror jag på att inreda stadstrafiken som sitt hem med olika mönster och färger för att få resenärerna att bry sig mer och inte förstöra inredningen.

exit_2012_lisa_wenno

En kombination av digitaltryck och handbroderi - det är Lisa Wennös examensarbete "Dagdrömmar". De tre fondtapeterna i kollektionen kombinerar en ny massproducerande teknik med en traditionell broderiteknik.

– Mitt tema har varit dagdrömmar, motiven är symboliska så att alla kan skapa sina egna fantasier och dagdrömmar när de betraktar tapeterna.

exit_2012_Liv_Gissalandi

Wo lai zi ruidian (Svennebanan i Taiwan). Det är namnet på textildesignstudenten Liv Gisslandis examensprojekt som består av mönster som beskriver fem månader i Taiwan. Liv åkte förra året på en utbytestermin till Taiwan och inspirerades där till det som senare blev hennes examensarbete.

– Det är ju lite mer liv och rörelse i Taiwan kan man säga och jag ville ta med mig det till Sverige. Jag fotade mycket när jag var där och så föddes inspirationen till mönstren.

Fakta

EXIT 2012 visas på Textilmuseet i Borås fram till och med 12 augusti. 

Modevisningen kommer även att visas på Stockholm Fashion Week den 14 augusti samt på London Fashion Week i september. Textildesignstudenterna visar sina verk på en utställning på Galleri KG52 i Stockholm den 20-29 september.

Text: Johanna Avadahl och Ida Borenstein
Foto: Anna Sigge och Martin Karlsson
Film: Filip Asphäll