Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2012-09-24 20:41

Examensutställningen i Stockholm skapar nya möjligheter


Det är en bred och experimentell utställning som på torsdagen den 20 september öppnade på Galleri KG52 i Stockholm. Tolv unika examensarbeten, allt ifrån ljudabsorbenter till metallampor skapade av textildesignstudenter från Textilhögskolan kommer att visas för stockholmarna under en dryg vecka.

När utställningen öppnade med en lunchvernissage fanns Chiqui Mattson på plats. Hon har arbetat som textildesigner sedan länge och tycker att studenterna har lyckats bra med utställningen.  
– Det är fascinerande att gamla mönsterbilder fortfarande lever kvar även om de har modifierats genom olika tekniker, säger hon och förklarar närmare:

– Tittar jag på Kristina Lilliestams mönster till exempel så ser vi ”den vanliga” klossen. Men hon har lagt på ytterligare en kloss och jobbat med färgerna som ger grundmönstret – klossen – en extra dimension. 

Chiqui Mattson tillsammans med Textilhögskolans Elisabeth Fjällman.
Kollegor sedan förr. Chiqui Mattson och Elisabeth Fjällman arbetade tillsammans för många år sedan. Chiqui tycker att studenterna har lyckats med utställningen. 

2012-09-24_exit_oversikt
Gammalt mönster i ny dimension. I vänster hörn syns Kristina Lilliestams mönster som Chiqui Mattson menar är ett exempel på ett gammalt mönster som har "piffats till" och gjorts spännande. 

Uppvaktad

Alla besökare tycks hitta en egen favorit bland de tolv examensarbetena. På utställningen finns allt ifrån tapeter och bussäten till lampor i metall och sittpuffar. Linnea Karlsson, som bland annat har skapat en ljudabsorbent blev redan efter några minuter in i vernissagen uppvaktad av en designbyrå som ville köpa just den textilen.  
– Det kom också en stylist som ville låna mina tyger för ett inredningsuppdrag, berättar hon.  

Linnea Karlsson
Mjukt material från ett hårt mönster.
Linnea Karlsson berättar om sitt arbete för en av besökarna. 

Det står därmed klart att utställningen i Stockholm öppnar upp för nya möjligheter för studenterna
- Det är viktigt att visa här och nå ut bredare till fler företag. Samtidigt är det kul när vi jobbat så hårt med utställningen att få låta den leva lite till, säger Linnea Karlsson.  

2012-09-24_exit_linnea_arbete

Examensutställningen visas på Galleri KG52, Kammakargatan 52, Stockholm 20 – 29 september. För mer information om studenternas examensarbeten www.exit2012.se/td12

För Galleri KG52s öppettider: http://kg52.se  

Text och foto: Therese Rosenblad