Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2012-09-18 11:50

Subtilt metalltyg från Smart Textiles i Nhu Duongs nya kollektion


Modeskaparen Nhu Duong har med hjälp av Smart Textiles Prototype Factory i Borås och Textilhögskolans metallstickningsmaskiner tagit fram nya material till sin senaste kollektion. Den visades under Mercedes-Benz Fashion Week i augusti.

I våras kontaktade Nhu Duong Smart Textiles Prototype Factory med en idé. Hon ville ta fram en materialblandning med metall som samtidigt skulle kännas väldigt textil. Med hjälp av Textilhögskolans metallstickningsmaskiner kunde Nhu Duong visa materialblandningen i plagg på catwalken under Mercedes-Benz Fashion Week i augusti.

– Jag besökte Borås där jag jobbade tillsammans med Tommy Martinsson från Textilhögskolans sticklabb. Vi stickade material med metallblandning samt självlysande fibrer. Samarbetet resulterade i ett denimliknande metallmaterial, samt ett randigt material med metall/polymid, ett material som skulle kunna skydda oss från radioaktiv strålning, förklarar Nhu Duong.

Nhu-Duong_510

Mellan stora vita skärmar skymtade modellerna i Nhu Duongs visning i Kungsträdgården. Material, illusioner och veck stod i fokus i kollektionen och de metallstickade plaggen stack ut.

– Kollektionen utgick från temat kollisioner eller "störningar". Två element fightas mot varandra, två vektormönster sammanförs för att att skapa ett moire-liknade print, skikt av pastellfärgat tyll på varandra har använts för att skapa samma illusion.

Text: Ida Borenstein
Foto: Kristian Löveborg