Huvudmeny

2013-02-22 08:50

Debutantpriset 2013


Torsdagen den 21 februari mottog Susanna Lundin Borås Tidnings Debutantpris 2013 för romanen ”Hindenburg”. Priset delas ut i samarbete med Högskolan i Borås och tidigare under torsdagen gästades högskolan av en av de debutantprisnominerade författarna. Sami Said, vinnare av årets Katapultpris, besökte lärarstudenterna vid Institutionen för pedagogik för att berätta om sin bok "Väldigt sällan fin".

Bild på författare Sami Saids besök på Högskolan i Borås.

– Det känns som att komma till lejonkulan, säger Sami Said och berättar skämtsamt om hur lärarna i svenska var hans fiender under skolåren.

Allt från amerikanska tv-serier och favoritförfattare till kommersialiserad litteratur diskuterades under besöket. Sami Said svarade på de blivande lärarnas frågor och delgav dem sina tankar och åsikter om både läsande och skrivande.

– Formen är viktig när man skriver, men den får inte komma i vägen för storyn. Formen ska bära upp storyn. När jag hade skrivit färdigt första versionen av "Väldigt sällan fin", efter två års skrivande, kastade jag den direkt och började om, för att få fram rätt form.

Skriver sina böcker för hand

Sami berättade om hur han skriver sina böcker för hand, sittandes på bibliotek för att komma närmare texten. Han anser att det är enklare att fuska med texterna när man skriver på dator och att nöja sig med sidor man annars inte hade nöjt sig med. Dock har det sina baksidor att skriva för hand när man tappar bort en sida man var riktigt nöjd med.

– Hemma hos mig finns det högar med färdigskrivna sidor, när någon förvinner ringer jag runt till mina vänner och beklagar mig över att jag måste skriva om den för det blir ofta inte lika bra som man kommer ihåg att den förra var, säger Sami.
Besöket av den debutantnominerade författaren var uppskatta bland de blivande lärarna på högskolan.

– Sami Said är en väldigt intressant person, och efter att ha hört honom prata om boken kommer jag att titta efter andra saker när jag läser den, säger studenten Marica Wiseby.
Victoria Moura som också läser till lärare sa:
– Det var både intressant och inspirerande att Sami fortsatte skriva efter det han berättade om sina lärare.

Bild på Debutantprisets vinnare Susanna Lundin.


Faktaruta Debutantpriset:
Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor delas ut varje år i samarbete med Högskolan i Borås till en debutant inom svensk prosa och lyrik. Priset instiftades 2001.
2013 var det över 80 sökande och de nominerade var: Sami Said, Elisabeth Berchtold, Susanna Lundin, Lyra Ekström Lindbäck och Katarina Fägerskiöld.

Ett egensinnigt språk gav vinsten

Vinnare av Borås Tidnings Debutantpris 2013 blev Susanna Lundin med romanen "Hindenburg" (Albert Bonniers förlag). Juryns motivering löd ” För en roman som med nyfikenhet och precision osäkrar gränserna för människans villkor och litteraturens möjligheter.”.

– "Hindenburg" är en roman som är ständigt överraskande och djupt rörande, med ett egensinnigt språk som studsar fram över sidorna, säger juryordföranden Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef.

Text: Adam Frankenius
Foto: Borås Tidning och Adam Frankenius