Huvudmeny

2013-04-23 14:08

Presentation från temadag om strumasjukdomar


Den 16 april bjöd FoU Sjuhärad Välfärd in till en temadag om det svenska joderingsprogrammet av bordsalt samt om sköldkörtelsjukdomar i allmänhet.

Joderingsprogrammet inleddes 1936 för att minska mängden struma och utvecklingsstörning till följd av jodbrist.

2007 gjordes, från Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, den första nationella uppföljningsstudien av det svenska joderingsprogrammet för att se om joderingen varit tillräcklig. Detta berör oss alla eftersom bordsalt ingår i vårt dagliga födointag.

Föreläsare var Helena Filipsson Nyström, överläkare vid sköldskörtelenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.

Bild på föreläsare Helena Flilipsson Nyström.

Drygt trettio deltagare kom till seminariet för att lyssna och ställa frågor. I publiken fanns representanter från ett flertal kommuner med både yrkesverksamma från exempelvis hemsjukvård, äldreboende, gruppboende, primärvård och vårdutbildning samt brukare från ett flertal olika pensionärs- och frivilligorganisationer.

Presentation från seminariet: 2013-04-16 Strumasjukdomar och en nypa salt (pdf)

 

Tips! Om du söker ytterligare presentationer från andra arrangemang så finns den sida på webbplatsen där vi samlar alla presentationer från arrangemang under rubriken Kompetensutveckling ovan.

 

Text: Anna Nilsson
Foto: Emma Ekstedt