Huvudmeny

2013-12-10 11:30

Nytt textilt material gör miljörevolution i fordonsbranschen


Ett forskningsprojekt vid Högskolan i Borås håller på att ta fram mer miljövänliga komplement till dagens kompositmaterial. Många kompositmaterial, som idag används i båtar, bilar och möbler är gjorda av råoljebaserade plaster och går inte att återvinna. Det nya materialet som forskarna jobbar fram består av en blandning av hampa och plast gjord av mjölksyra.

Mikael Skrifvars är forskningsledare för projektet vid Institutionen Ingenjörshögskolan.

Nytt kompositmaterial

– Vi har arbetat med det här materialet ett tag, och vi har i nuläget tre pågående doktorandprojekt inom området. De tittar på olika biobaserade material såsom cellulosafibrer, lin- och hampafibrer, samt växtoljebaserade hartser, och hur dessa går att använda i kompositmaterial. Vår utmaning är att kunna demonstrera att kompositer tillverkade från dessa biobaserade material faktiskt går att använda i olika produkter.

Intresset för materialet är redan idag väldigt stort, och Mikael Skrifvars tror att intresset helt säkert kommer att öka ju mer man kan visa att materialet har bra egenskaper. Och materialet kan i framtiden komma att ha en positiv inverkan även på textilindustrin.

– Genom att använda textila fibrer som till exempel hampa eller viskos för tillverkning av förstärkare för kompositer, ges textilindustrin möjligheter att vara med och tillverka produkter som är helt nya för den industrin, säger Skrifvars.

Text: Helen Rosenberg
Foto: Solveig Klug

Se nyhetsinslag om forskningsprojekten på TV4 (inslaget startar 57 sekunder in i sändningen)