Huvudmeny

2013-07-12 08:45

Allt du behöver veta om antagningsbeskedet


I dag går antagningsbeskeden ut till alla som sökt en utbildning till hösten 2013. Vi har sammanställt de vanligaste frågorna som brukar uppstå i samband med detta.

Hittar du inte svaret på din fråga nedan, så har Högskolan i Borås antagningsfunktion extra telefontid i dag 12 juli, mellan kl. 13:00-15:00, ring 033-435 40 30.

Jag har inte fått något antagningsbesked. Vad ska jag göra?

Antagningsbeskeden är precis på väg ut, så avvakta lite. Om du inte har fått ditt besked den 15 juli så kan du höra av dig till Högskolan i Borås antagningsfunktion på telefon 033-435 40 30. Telefontid måndag-torsdag 10:00-12:00

Hur gör jag för att tacka ja?

Logga in på Mina sidor på antagning.se och följ anvisningarna om hur du tackar ja till din plats eller reservplats. Sista svarsdag är 31 juli.

Hur många poäng får jag tacka ja till?

Om du blivit antagen till 45 högskolepoäng (hp) kan du stå som reserv till maximalt 165 hp. En termins heltidsstudier räknas alltså som 30 hp och halvtidsstudier som 15 hp. Utgångspunkten är att du kan läsa mer än heltid på en termin. 

Om du inte fått någon utbildningsplats nu, kan du stå kvar som reserv till utbildningar på sammanlagt 210 hp.

Resultatet kan ändras i andra urvalet. Om du antas till en utbildning som du satt högre upp i din anmälan i det andra urvalet, kommer du att strykas från en utbildning du satt längre ner, även om du var antagen till den i första urvalet.

Systemet ser till att du inte tackar ja till för många poäng/utbildningar. När du svarat skickas ett bekräftelsemejl din e-postadress.

Om jag vill tacka nej, måste jag svara då?

Om du har blivit antagen och inte vill ha din plats, ska du tacka nej till platsen direkt i svarsläget. Du kan inte lämna svarssidan utan att ha tackat antingen ja eller nej till en plats.

Kan jag ändra mitt svar?

Du kan ändra ditt svar till och med sista svarsdag

Vad betyder det att jag är struken?

Att vara struken kan bero på olika saker. Om du är antagen till ett högre prioriterat alternativ har du strukits från lägre prioriterade alternativ för att du inte kan antas till fler poäng. Det kan även betyda att du inte uppfyller behörighetskraven. Om du är missnöjd med högskolans beslut kan du överklaga, men innan du gör det kan det vara bra att höra av sig till antagningsfunktionen för att höra vad högskolan har grundat sitt beslut på. Information om hur du överklagar finns i ditt antagningsbesked.

Jag är reserv. Hur stor är chansen att jag blir antagen i urval 2?

Det är omöjligt att svara på, eftersom det beror på hur många av de antagna i urval 1 som tackar ja till sina platser. Ju lägre reservnummer du har, desto högre chanser att kunna bli antagen i urval 2.

När kommer beskedet om urval 2?

Det kommer den 6 augusti.

Vart vänder jag mig om jag har ytterligare frågor?
Generella frågor om behörighet och anmälan ställs till Universitets- och högskolerådets antagningsservice, telefon: 0771-55 07 20.
Övriga antagningsfrågor ställs till Högskolan i Borås antagningsfunktion, telefon: 033-435 40 30. Telefontid: måndag-torsdag 10:00-12:00, extra telefontid: torsdag 12 juli 13:00-15:00.

Om jag är reserv efter urval 2, kan jag komma till uppropet och ta en plats för de som inte dyker upp?

Nej, det kan/ska du inte. Om det blir en plats ledig kallas reserver strikt efter den reservlista som finns. Du får med andra ord inte en plats snabbare bara för att du är här.

Jag har glömt att anmäla mig. Finns det några platser kvar?

De program och kurser som fortfarande tar emot sena anmälningar har en ”Välj-knapp” kvar på antagning.se.

Var hittar jag statistik över antalet antagna etc?

I Universitets- och högskolerådets sökfunktion för antagningsstatistik kan du söka fram antal sökande, antal antagna och antagningspoäng tillbaka till sommarterminen 2008.