Huvudmeny

2013-05-16 12:44

Kulinarisk turism under Eurovision Song Contest


Karin M Ekström, professor vid Institutionen Handels- och IT-högskolan och Håkan Jönsson, docent vid Lunds universitet, kommer under helgens Eurovision Song Contest att vara på plats för att studera streetfood runt festivalen. Det är en del av deras forskningsprojekt ”När blir maten värd en resa - en studie om kulinarisk turism.”

Bild på professor Karin M EkströmProjektet ska studera framväxten av den kulinariska turismen – vilka villkor som styr den, hur utmaningar och möjligheter ser ut och om det finns specifika hinder för tillväxt. Det ska undersökas hur potentialen i mat och gastronomisk matlagning kan utnyttjas för att skapa en positiv upplevelse av en plats och hur den kan förstärka redan existerande besöksmål.

Fakta om forskarna
Karin M Ekström
- Professor i företagsekonomi, i sin forskning inriktad på marknadsföring och konsumentbeteende. Ständig sekreterare i Måltidsakademien
Håkan Jönsson – Docent i etnolog och tidigare kock som under mer än tio år arbetat med forskning om mat och måltid, bland annat kring mjölkens kulturella betydelse i Sverige
Mer information om projektet

– Vi är på plats i Malmö för att studera matens roll vid Eurovision Song Contest, berättar Karin M Ekström. Tillsammans med Lunds Universitet driver vi ett forskningsprojekt om mat och turism som är finansierat av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (http://bfuf.se/).
Skåne gör en stor satsning på mat kring festivalen, vilket gör det extra intressant för oss att vara närvarande och vi kommer även att besöka gårdsbutiker i närheten.

– Maten är en viktig del av besöksnäringen och vi hoppas kunna kartlägga de framgångsfaktorer som gör att vissa entreprenörer lyckas bättre än andra, säger Karin M Ekström.

Text: Camilla Carlsson
Foto: Ulf Nilsson