Huvudmeny

2013-03-15 08:00

Gränslöst nätverk samlar designforskare


Workshops inom 3D-printing, termokromiska färger och e-broderier var i fokus när deltagarna inom designnätverket ArcInTex åter slöts samman i slutet av februari. Den här gången stod Aalto University i Helsingfors, Finland värdar för deltagare från hela Europa.

ArcInTex är ett nätverk samlar forskare från olika högskolor och universitet i hela Europa. Ett par gånger på år träffas alla deltagare för att samverka, byta erfarenheter och utvecklas inom områdena arkitektur, interaktionsdesign och textil. Även studenter deltar i nätverkets workshops för att de ska få arbeta med varandra över lands- och kulturgränser. Riikka Saarela som studerar första året på den konstnärliga masterutbildningen vid Textilhögskolan, var en av studenterna som var på plats i Helsingfors för att delta i de olika workshoparna.
– Jag inriktar mig på textilier som är förändliga och hållbara så det var väldigt relevanta för mig att vara med och lära mig, säger hon.

Under den första dagen valde hon att delta i ”e-Embroidery workshop” och fick göra olika övningar på temat.
– Min grupp skapade vantar med elektricitet som lyste på olika sätt beroende på rörelsen. Vi fick verkligen lära känna tekniken.

De två andra dagarna kombinerades de andra workshoparna som handlade om 3D-printing och termokromiska tryck.  
– Mitt arbete med termokromiska färger och konduktiva trådar fungerade bra och jag blev nöjd med resultatet, säger Rikka Saarela.

Fotnot: Workshopen Thermal printing workshop hölls av Textilhögskolans forskare Linda Worbin och Marjan Kooroshnia. 

Text: Therese Rosenblad