Huvudmeny

2013-10-10 17:23

Kungliga teknikresan gick till Textilhögskolan


Det är en vecka kvar till invigningen av Textilhögskolans nya lokaler på Textile Fashion Center. Men det blev smygstart på firandet då kung Carl XVI Gustaf och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) kom på besök den 10 oktober för att få en presentation av skolans verkstäder och aktuell forskning. Följ besöket i bilder.

Bilden föreställer kung Carl XVI Gustaf och IVA:s vd Björn O Nilsson 

9.10. Delegationen från IVA anländer till Landvetter, där de inleder sin årliga kungliga teknikresa, denna gång för att i två dagar besöka företag och organisationer inom teknik och innovation i Västra Götaland. Textilhögskolan tar en bild på kung Carl XVI Gustaf och IVA:s vd Björn O Nilsson, en bild som under dagen blir till ett stickat porträtt i högskolans verkstäder.

Bilden föreställer IVA, utanför Textilhögskolan

12.05 Kungen och IVA-delegationen kommer till Textilhösgkolan och blir mottagna av nyfikna studenter och bland annat besökets värdar, Högskolan i Borås rektor Björn Brorström och Textilhögskolans prefekt Erik Bresky.

Bilden föreställer kungen, Björn O Nilsson och Erik Bresky

12.10 Efter att IVA blivit välkomnade började rundvandringen. Först bar det av upp till trikålabbet på våning fyra.

Bilden föreställer ett textilt porträtt

Cirka 12.10 I en stickmaskin tog kungen form, något som uppskattades av besökarna. En meter tar ungefär 6-7 minuter att sticka.

Bilden föreställer flatstickningsmaskinen på Textilhögskolan

12.16 Vid flatsticksmaskinen stickas det textila blodkärl som har tagits fram i ett samarbete mellan forskare och Smart Textiles, som är Högskolan i Borås satsning på samarbetsprojekt mellan forskning och företag. Textilhögskolans prefekt Erik Bresky berättar även om ett annat innovativt område inom textil utveckling: att ta fram textilier ur cellulosa. Tekniken är inte ny men har fått uppsving när efterfrågan på textilier ökar samtidigt som bomullsodlingen frestar på ekosystemet.

Bilden visar IVA-delegationen som passerar studenter

12.20 Kung Carl XVI Gustaf och delegationen från IVA passerar salarna där modedesignstudenterna håller till och får en kort genomgång av hur tryck på och infärgning av textil fungerar. 

Bilden visar kungen med sällskap som lämnar Textile Showroom

12.45 Delegationen lämnar Textile Showroom, ett kunskapshöjande rum på Textilhögskolan där man visar och samlar textila innovationer. Där berättade forskaren Anja Lund om hur piezoelektriska effekter i fibrer kan användas för att övervaka vitala kroppssignaler som hjärtfrekvens och andning. Det boråsbaserade företaget TST berättade om sina skyddsdräkter, framtagna i samarbete med Smart Textiles, som klarar vattenstrålar med tryck upp till 3000 bar.

Bilden visar Lutgränd på Textile Fashion Center

12.47 Delegationen kommer till Lutgränd i Textile Fashion Center, där Kjell Berggren och Hanna Lassing från fastighetsbolaget Kanico berättar kort om byggnaden och dess textila arv som konstsilkesfabrik. Här forslades luten in till fabriken. 

Bilden visar IVA-delegationen på väg till lunch

12.52 Lunch i resturangen på Textile Fashion Center, som var öppen för allmänheten precis som vanligt. Ett långbord är reserverat för IVA. Under lunchen lämnades det stickade porträttet över till kung Carl XVI Gustaf.
IVA:s vd Björn O Nilsson tackade för ett inspirerande besök:
"Det är en mycket kreativ miljö här. Det pratas mycket i innovationssammanhang om smart specialisering och det som händer här är ett bra exempel på det."  

Bilden visar hur IVA-delegationen lämnar Textile fashion center

13.39 Besöket går mot sitt slut. Delegationen åker vidare till Krokslätts fabriker och Mölndal.

Bilder: Rebecca Lindholm och Emma Engström