Huvudmeny

2013-09-06 16:16

Designstudent får nytt modepris


Modedesignern Emma Lindqvist får det nya skandinaviska priset The Scandinavian Muuse x N-Degrees 2013 Award för sin avgångskollektion från Textilhögskolan. Priset är att göra en kollektion för det danska klädmärket Muuse.

Det känns jättekul! Särskilt eftersom det innebär att fler uppmärksammar vad vi gör på Textilhögskolan, säger Emma Lindqvist som under fredagen den 6 september tog emot priset i Köpenhamn.

Bilden visar designstudenten Emma Lindqvists prisade kollektionUnder modeveckan i Köpenhamn i augusti presenterades 35 skandinaviska designers under en specialvisning på marknaden.

Över 800 inköpare och modejournalister fick rösta på sin favorit och fem finalister gallrades ut: Abril Vergara Lozano, Emma Lindqvist och Ida Klamborn, från Textilhögskolan samt Naim Josefi och Trine Nielsen från Sverige respektive Danmark.

Göra en ny kollektion

Vinnaren blev Emma Lindqvist, som prisades även under modeveckan i Stockholm då hon fick Lindex pris för oetablerade designers för sin avgångskollektion.

Det nyinstiftade skandinaviska priset är ett samarbete mellan det danska märket Muuse och det webbaserade magasinet N-Degrees och består i att få ta fram en kollektion för Muuse.

För Lindex ska jag ta fram en kollektion som baseras på examensarbetet. Den jag gör för Muuse behöver inte ha med examenskollektionen att göra. Det ska bli kul att få tänka mer kommersiellt, kombinerat med spännande idéer som modedesignutbildningen har gett, säger Emma Lindqvist.

Äventyret fortsätter

Magasinets chefredaktör Dorothea Grundtoft skriver i sin motivering: ”I very much like the way she looks at the future, to find new ways to work with interaction between fashion and print design, and how this can be applied in a commercial business.”

För Emma Lindqvist och de andra avgående modedesignstudenterna fortsätter äventyret. Den 14 september är det dags att göra examenvisningen Exit13 under modeveckan i London.

Det är mycket resande just nu. Stockholm förra veckan, Köpenhamn i dag och London nästa vecka. Men det är så klart väldigt roligt. Vi skeppade i väg alla plagg i dag så jag hoppas att de kommer fram, säger hon.