Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

Skulptur till Borås

2014-02-27 15:40

Spektakulärt verk till campus


En åtta meter hög skulptur, designad av världskände Jaume Plensa, kommer snart vara en självklarhet i stadsbilden på högskolans campus utanför Textile Fashion Center. Verket är den största donationen någonsin i Sverige av en enskild skulptur.

”House of knowledge” heter skulpturen som lagom till sommaren kommer finnas på plats vid entrén till Textile Fashion Center, på högskolans campus. Den är åtta meter hög och föreställer en människa uppbyggd av virvlande bokstäver.

– Det är en fantastisk skulptur som passar oerhört bra i högskolemiljön för det går att tolka in både bildning och humanitet i den. Den är stor, men transparent och smälter in väldigt bra, för den är också meditativ och rofylld, säger Borås kulturchef Eva-Lotta Franzén.

Stordåd
Vad kostar då detta verk? Det slår helt klart Pinocchio som köptes in för 8,5 miljoner kronor 2008. Prislappen för ”House of knowledge” hamnar på hela 15 miljoner kronor. Sparbanksstiftelsen har beviljat kulturnämnden ett bidrag på tio miljoner kronor, medan de bägge entreprenörerna Paul Frankenius och Joakim Hedin donerar 2,5 miljoner kronor vardera.Paul Frankenius

– Vi vill vara med och kvalitetsstämpla Borås stad och där är högskolan en stor del. Det finns givetvis många sätt att göra det på, men det här kan vara ett bidrag. Skulpturen utstrålar kompetens, kvalité, design och en internationell känsla vilket ligger helt i linje med Högskolan i Borås, säger Paul Frankenius.

Stärker Borås
Han sitter bland annat med i högskolans styrelse och har sedan långt tillbaka ett stort konstintresse. Det är med andra ord ingen hemlighet att Paul Frankenius är stolt över Plansas mästerverk.

- House of Knowledge förstärker Borås position som Sveriges främsta skulpturstad, det är absolut något att vara stolt över. Det signalerar att något betydelsefullt sker här, säger han.

Katalanske Jaume Plensa är ett världsnamn inom skulpturkonsten och har bland annat installerat marmorskulpturen Laura i New York, videoskulpturen Crown Fountain i Chicago och verket Awilda i Salzburg.

Text: Rebecca Lindholm