Huvudmeny

2014-01-02 08:51

Från Borås till Shanghai – ett år av upplevelser


En solig lördag i oktober träffade jag ett gäng studenter som tagit det stora klivet ut i världen – från småstaden Borås till Shanghai, en av världens största städer. Hur är egentligen omställningen? Vad har de lärt sig under sin, hittills rätt korta, tid utomlands? Och vad har de för tips till andra studenter?

På plats i Shanghai finns inte mindre än tolv stycken studenter från programmet Affärsinformatik med inriktning mot Internationell marknadsföring och IT (IMIT) som ges vid Institutionen Handels- och IT-högskolan. De är första kullen studenter på programmet, och därmed också de första som ger sig iväg till Kina för ett års studier vid University of Shanghai for Science and Technology. Tio av deras klasskamrater studerar samtidigt vid ett universitet i den kinesiska staden Jinan, ungefär 70 mil från Shanghai.

Läs studenternas tankar kring utlandsstudier, Shanghai, boende och mycket mer:

Bild på Alexandra LulekAlexandra Lulek
– Det gäller att försöka förbereda sig på att allt är annorlunda; det är långsamt, kaos och mycket pappersarbete. Men nu är allt som först var chockerande istället vardag! Även om det är annorlunda är det många gånger på ett bra sätt. Jag trivs jättebra i Shanghai, det är en stor stad men i delar av staden känns det snarare som man är i en tyst liten by. 

– Vi bor i ett område mitt mellan skolan och staden, det tar oss ungefär 40 minuter med tunnelbana och buss till skolan. Det var inte så lätt att hitta lägenhet, man behöver hjälp av någon som kan kinesiska. Språket generellt är svårt, jag gick en kvällskurs i våras men över sommaren tappade jag det mesta. 

– IMIT har en bra sammansättning av ekonomi och IT, även om det är mer programmering än jag hade förväntat mig. Jag kan verkligen rekommendera utbildningen till någon som vill ha förståelse för alla delar i ett företag, vilket också är något man har nytta av även om man startar eget. När jag valde IMIT så lockade definitivt ett år utomlands, och det var viktigt för mig att det var mer än bara en termin. Jag ville plugga utomlands och Kina verkade vara rätt i tiden att åka till. Jag har också läst om Kinas ekonomi på gymnasiet och tyckte det var intressant.

Bild på Kicki LyKicki Ly
– Shanghai som stad utvecklas fortfarande. Det känns som att vi nu har kommit förbi turiststadiet och blivit mer invånare i Shanghai, även om vi fortfarande utforskar stora delen av staden. Jag ser också framemot att se mer av Kina under året. 

– Överlag är de dåliga på engelska här i Shanghai, jag trodde de skulle vara bättre på det. Jag har föräldrar från Kina, så jag pratar kantonesiska. Men det hjälper inte här i Shanghai, där kinesiska är dominerande.

– Vi har bra stämning i klassen, och den har blivit bättre och vi har kommit varandra närmare under tiden här. Men det hade varit kul att träffa fler kineser också, det blir mest genom de faddrar vi fick när vi kom hit.

Bild på Martina MenforsMartina Menfors
– Jag älskar Shanghai, här finns allt och det händer alltid något. Jag var här 2-3 veckor under 2010, så jag hade lite kunskap om staden redan när jag kom hit. Däremot hade jag inte läst någon kinesiska innan jag åkte hit, men det rekommenderar jag verkligen andra att göra.

– Jag bodde i Italien när jag började fundera på att studera, och hade jag inte hittat den här utbildningen tror jag inte att jag hade kommit tillbaka till Sverige överhuvudtaget. Att studera i Sverige men samtidigt få vara utomlands ett år kändes jättebra, och att det just var Kina man skulle studera i lockade.

– Under året här i Kina hoppas jag på att knyta kontakter man kan använda sig av framöver och jag kommer gärna tillbaka hit i framtiden. Jag vill gärna jobba med något där jag får nytta av det jag lär mig här.

Läs en längre intervju med studenterna Joseph Engelbrektsson och Simon Schoultz.

Text och bild: Johanna Avadahl