Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2015-05-05 16:00

Hållbarhet i fokus för studenter


– Jag har alltid varit lite av en moralriddare som tycker att man ska ta ansvar för miljön, säger Johanna Sänd. Hon är en av Högskolan i Borås tre klimatambassadörer i Hållbar Student vars uppgift är att sätta fokus på hållbarhetsfrågor hos studenterna.

Johanna Sänd.

Hållbar Student har funnits i ett år har utvecklats från ett samarbete med flera högskolor och andra aktörer i Västra Götalandsregionen. Tanken är att lyfta upp och dra nytta utav de många idéer om hållbar utveckling som studenterna har.

Det är inte dyrt att tänka hållbart

För Johanna är det tydligt att man till och med tjänar på att tänka hållbart. 
– Hållbarhet är mer än bara klimatet – det handlar om socialt ansvarstagande, ekonomi och miljö. Allt hänger ihop. Genom att välja bra och rättvisa produkter och värna om omvärlden kan man dessutom spara pengar. Det är inte dyrt att tänka hållbart utan tvärtom!

Deltar i workshops

I dagsläget har Hållbar Student tre klimatambassadörer – Johanna Sänd som är koordinator, Jenny Ekström och Tiina Majuri. Samtliga har olika bakgrund och intressen och det finns många möjligheter att engagera sig i det man själv är som mest intresserad av.

– Jag går ofta på olika workshops och föreläsningar, det ingår i rollen. Mitt hållbarhetsintresse ligger i mat, främst i alla onödiga tillsatser. Men andra kanske är mer intresserade av hållbar textilproduktion eller jämställdhet.

Genom rollen som klimatambassadör skapas kontakter för framtiden och en viktig erfarenhet på CV:t.

– När man avslutar uppdraget får man ett certifikat från rektorn på vilka utbildningar man genomfört och att man varit klimatambassadör, förklarar Johanna.

Arbetet framöver

Hållbar Student träffas en gång i månaden. Då diskuteras vilka utbildningar som man skulle vilja delta i och vilka planer man har för hållbarhetsarbetet framåt.

– Framöver hoppas vi kunna delta på Framtidsveckan, Kretsloppsveckan och invigningen av Orangeriet. Då vill vi finnas på plats och inspirera till en hållbar livsstil. 

– Vi söker hela tiden efter fler medlemmar, så är du intresserad av hållbarhetsfrågor är det bara att kontakta oss på: klimatkoordinator-vgr@hb.se

Text och foto: Jennifer Gustavsson