Huvudmeny
Anna Dobler och Rikard Petrorius.

2016-04-28 14:00

Mentorsprogram – en väg till vänskap och ny kultur


Rikard Petrorius, sjuksköterskestudent från Sverige, och Anna Dobler, utbytesstudent inom textildesign från Tyskland , blev vänner tack vare mentorsprogrammet för internationella studenter vid Högskolan i Borås.

Hur kommer det sig att du anmälde dig till mentorsprogrammet?

Anna: Jag tyckte att det var ett utmärkt tillfälle att möta nya människor. Jag tyckte också att det var bra att ha kontakt med någon som redan var här i Borås och kunde berätta om studentlivet här.

Rikard: Jag ville träffa nya människor från olika länder och tyckte att det var ett bra sätt att förbättra min engelska.

Anna, hur reagerade du när Rikard kontaktade dig och presenterade sig som din mentor?

Jag blev jätteglad när jag fick e-post från honom. Rikard var jättetrevlig och ville veta om jag hade några frågor som han kunde hjälpa mig med. Det gjorde att jag kände mig trygg med att åka till ett annat land.

Hur upplever du mentorsprogrammet?

Rikard: Det har varit över förväntan. Istället för att tilldelas en student att vägleda har jag fått en vän.

Anna: Jag håller med. Även om vi båda har haft fullt upp under tentaperioderna, så har vi hållit kontakt med varandra.

Vad har du lärt dig hittills genom mentorsgrammet?

Anna: Med Rikard vid min sida har jag kunnat integrera mig med den svenska kulturen på ett naturligt sätt. Han har introducerat mig för allt nytt redan från början.

Rikard: Tack vare Anna har jag fått se saker ur ett annat perspektiv, som hur det är att komma till Sverige från ett annat land. Vi studerar inom helt olika områden, men Anna tog med mig på en utställning om hur textil används inom sjukvården, vilket gjorde att jag förstod att textil används till så mycket mer än jag tidigare har tänkt på.

Högskolan i Borås erbjuder alla nya internationella studenter att delta i mentorsprogrammet. Nuvarande studenter kan anmäla sig för att bli mentor och lära känna nya människor och kulturer.

Läs mer om hur du kan delta i internationalisering på hemmaplan

Text : Gustav Kibe
Foto: Suss Wilén