Huvudmeny
Högskolans lokaler

2016-08-02 07:57

STARK Konsult går i graven


Ett bemanningsföretag av och för studenter – Stark Konsult AB i Sjuhärad – tar sina sista andetag under hösten. Studentkåren i Borås har tagit beslut om att lägga ner verksamheten som inte längre är lönsam.

Det som utmärker STARK Konsult, som ägs av Studentkåren i Borås, är att det helt och hållet drivs av studenter. Sedan starten år 2000 har ett flertal studenter suttit på VD-posten medan andra har hyrts ut som konsulter till företag runt om i Sjuhärad. Verksamheten har inneburit möjlighet till arbetslivserfarenhet inom det egna utbildningsområdet. Nu läggs den alltså ner.

– Vi har försökt kostnadseffektivisera under en längre period, men de senaste åren har alldeles för få studenter fått konsultuppdrag genom oss. Det är svårt att slå sig fram i bemanningsbranschen med små resurser. Personligen tycker jag att det är tråkigt att vi inte har fått den ruljangs som vi hoppats på, säger Sebastian Spogardh, styrelseordförande i STARK Konsult.

Successiv utfasning

För ett par år sedan gjorde man en nysatsning tillsammans med en extern part och riktade främst in sig på ekonomstudenter. Till en början gick det bra men sedan dippade siffrorna igen. I skrivande stund är ett 10-tal studenter knutna till Stark Konsult på olika sätt. De får fortsätta sina uppdrag under hösten, tills dess att de är slutförda.

– De studenter som drivit STARK konsult har gjort fantastiska insatser genom åren, verkligen ett professionellt arbete. Stark Konsult har varit en möjlig inkomstkälla för kåren och en möjlighet för studenter till arbetslivserfarenhet, som tyvärr har kostat mer än det har smakat, säger Jonas Andersson, mångårig styrelseledamot i STARK Konsult och samverkanskoordinator vid Högskolan i Borås.

Susanne Håkansson som arbetar som karriärvägledare vid Högskolan i Borås sörjer även hon nedläggningen av STARK konsult.

Vilka andra sätt finns det för studenter att få kontakt med arbetslivet?

– Det finns många sätt att närma sig sin profession och det är inte alltid det handlar om jobb. Inom en del utbildningar erbjuds möjlighet till projektarbete i anslutning till arbetslivet, praktik, VFU och det kan också finnas möjlighet till praktik utomlands, säger hon och fortsätter:

– Jag slår gärna ett slag för vår arbetsmarknadsdag, STARK-dagen, och andra events där studenterna får chansen att möta företag och organisationer.  Ett annat tips är, om möjligt, att knyta kontakter med gästföreläsare eller åtminstone ta chansen att lyssna till erfarenheten de delar med sig av. Som student är man alltid välkommen att kontakta Karriärservice för vägledning kring hur man på bästa sätt möter arbetslivet.

Text: Rebecca Lindholm
Bild: Anna Sigge