Huvudmeny

2016-02-08 08:49

HBTQ-projektet tog fart för Sebastian under tiden på högskolan


Sebastian Lönnlöv tog nyligen sin masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås. Han har under studietiden författat boken HBTQ – böcker bortom normen för att vägleda andra och har HBTQ-märkt flera hundra böcker på sin arbetsplats Tumba bibliotek.

Litteraturvetaren och författaren Sebastian Lönnlöv bor till vardags i Stockholm och började sina studier via distans på Högskolan i Borås för drygt tre år sedan. Men idén om att skriva och sammanställa en bok om HBTQ-böcker hade han haft betydligt längre än så.

Sebastian Lönnlöv

– När jag gick på gymnasiet ville jag skriva mitt projektarbete om HBTQ-böcker och tänkte att jag skulle läsa 100 stycken som jag skulle jämföra. Det gick inte. Jag läste ungefär en tredjedel och gjorde i slutändan ett helt annat projektarbete. Ett antal år senare, efter att ha pluggat litteraturvetenskap och fått jobb på bibliotek, såg jag att BTJ

Förlag sökte manusidéer för boktipsböcker. Jag hade länge velat skriva en bok om HBTQ-böcker och deras litteraturhistoria, så jag skickade in min idé och fick kontrakt på att skriva boken.

Hur skulle du beskriva skrivprocessen?

– Intensiv! Jag skrev i ett halvår, vid sidan av jobbet och under en semester. Jag sökte väldigt mycket efter relevanta böcker i olika databaser och tipslistor innan jag valde ut dem jag skulle ha med. Eftersom jag inte hann läsa alla böcker fick jag istället läsa recensioner av dem, för att kunna skriva beskrivningar. Jag satt också mycket med Kungliga bibliotekets sökmotor Libris för att få alla detaljer korrekta.

HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera. HBTQ-litteratur är böcker där det finns ett innehåll som har med HBTQ att göra och som är viktigt för boken som helhet. Det kan handla om könsöverskridande, samkönad kärlek eller att berättelsen på olika sätt bryter mot – eller leker med – heteronormen.

Vad överraskade dig mest i arbetet?

– Hur få svenska böcker det finns som transpersoner och bisexuella – men också att det verkligen aldrig tar slut med HBTQ-böcker. Det finns många fler än jag kunde ta med.

Du har även HBTQ-märkt hundratals böcker på din arbetsplats Tumba bibliotek. Hur gick du tillväga?

 

– Vi funderade först på att införa en HBTQ-hylla men istället valde vi att ryggmärka HBTQ-böcker med en fastklistrad regnbågssymbol. Eftersom jag hade ganska bra koll efter att ha skrivit boken – och dessutom gjort utställningar vid Pride och IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) – gick jag först igenom alla hyllor och plockade böcker som jag visste handlade om HBTQ. Sedan sökte jag också i vårt bibliotekssystem efter olika ämnesord. Jag klistrade inte på alla regnbågar själv, utan fick jag hjälp av kollegor. Nu handlar det om att upptäcka nya HBTQ-böcker som köps in, så att det hålls levande.

Vad har utbildningen på Högskolan i Borås betytt för dig?

– Den har först och främst inneburit att jag nu är examinerad bibliotekarie, vilket ger mig större karriärmöjligheter än tidigare, då jag var biblioteksassistent. Jag tycker verkligen om att jobba på bibliotek och uppskattar att ha det jobbet i grunden, även om jag också gör mycket annat vid sidan av. En tvåårig utbildning ger så klart många nya kunskaper och det är jag tacksam över. I kombination med praktiska yrkeserfarenheter känner jag mig väl rustad för att jobba på bibliotek och med litteratur och information i andra sammanhang.

Vad tar du med dig från studietiden?

– En nördighet kring olika aspekter av information som jag inte trodde att jag var förmögen att uppskatta. Bibliotekarieutbildningen handlar ju om väldigt mycket mer än böcker.

Text: Martin Högqvist
Foto: Privat