Huvudmeny

2016-02-27 08:30

Textildesign utmanar på möbelmässa


När textildesignstudenterna i årskurs tre ställde ut på Stockholm Furniture & Light Fair i mitten av februari fanns ett experimentellt fokus. - Vi vill spegla vad utbildningen står för, säger Margareta Zetterblom, utbildningsledare.

Det är en nöjd och glad klass som drygt två veckor efter mässan har landat efter ett intensivt arbete med.
– Vi hade många intressanta samtal med inredningsarkitekter, formgivare och andra studenter från Sverige och hela världen. Det är en viktig mässa att finnas på för att knyta kontakter och hålla sig ajour med trender,  säger Ida Linde, textildesignstudent och fortsätter:

– Dessutom fick vi mycket beröm för montern och våra verk. Besökarna tyckte det var intressant att höra om de olika tekniker som vi har använt, som vävning, stickning och tuftning, och att allt är gjort i Textilhögskolans egna labb.

Margareta Zetterblom, utbildningsledare för Textildesignutbildningen håller med och upplevde också att många av besökarna tyckte att utställningen var spännande. Men det fanns också de som blev provocerade av att det inte var färdiga produkter som ställdes ut.
 – Det blev många intressanta diskussioner om utbildningens fokus. På Textilhögskolan lär vi studenterna att utmana de befintliga textila teknikernas begränsningar genom experimentellt arbete och det var det vi visade upp. Vi lade stor vikt i år på att välja ut arbeten som visar vad utbildningen står för och visa alla tekniker som vi undervisar i.

Text: Therese Rosenblad
Foto: Privat