Huvudmeny
Design Matilda Forssblad

2016-06-02 12:58

EXIT16 – modernt, kreativt och större än någonsin


Är du en ärende- eller en rekreationsshoppare? Finns det plagg som är naturligt nedbrytbara och hur kommer vi att handla kläder i framtiden? Det är några av de frågor som studenterna på Textilhögskolan ställde sig under examensutställningen EXIT16, som detta år hade alla utbildningar med på blåa mattan.

Entrén och stora delar av Textile Fashion Center var i går inklädda i EXIT16:s signalblå färg. Det gick inte att missa att det blivit dags för Textilhögskolans årliga examensutställning. Nytt för i år var att Textilhögskolans samtliga utbildningar deltog genom att på olika sätt presentera sina examensarbeten. Förutom textildesignstudenternas vernissage och modedesignstudenternas visningar, pågick seminarier, posterutställningar och filmvisning under hela dagen. Hos studenterna från utbildningen Textil produktutveckling fick åhörarna lära sig mer om naturligt nedbrytbara kläder i materialet PLA (polylaktid). I åhörarsalen bredvid berättade bland andra textilekonomerna Malin Svensson och Ann Hultman engagerat om sin uppsats ”Butikspsykologi”. De har undersökt om kunders upplevelser av shoppingsituationer förändras eller förbättras genom att stimulera alla fem sinnen och de delade in kunderna i två olika kategorier: ärendeshoppare eller rekreationsshoppare.

Köpa kläder i framtiden

Några som valt ett annorlunda grepp var studenterna som läser på Butikschefsprogrammet. Tidigare har deras examensarbeten presenterats med hjälp av vanliga power point-bilder. Men inte i år.

– Vi ville göra något nytt och därför har vi valt att bygga en utställning som vi kallar Framtidens modebutik, berättar studenten Fanny Lindström. 

Utställningen var uppbyggd i samarbete med Handelslabbet, SIIR (Swedish Institute for Innovative Retailing), Hemtex och Ellos och besökaren klev in i ett fräsch ”butik” med en rad tekniska innovationer.

Fanny Lindström från Butikschefsprogrammet som varit med och byggt upp utställningen  Framtidens modebutik.

Fanny Lindström från Butikschefsprogrammet som varit med och byggt upp utställningen  Framtidens modebutik.

Dörrhandtag i textil?
I Textilmuseet hade textildesignstudenterna flyttat in med sina skapelser. Deras utställning är öppen till och med den 19 juni och visar på stor variationsrikedom. Studenterna har tagit ut svängarna då de experimenterat med tekniker som stick, väv och tryck men de visar också exempel på annorlunda material som man vanligtvis inte förknippar med textil. Plexiglas, epoxi och det mindre kända materialet jesmonite, som är som en blandning mellan gips och plast, är några exempel.

Textildesignstudent Sanna Bäckström experimenterar med textil som ett formuttryck för att skapa nya dörrhandtag.

Textildesignstudent Sanna Bäckström experimenterar med textil som ett formuttryck för att skapa nya dörrhandtag. 

Det här med textilt material och dess form, är något som studenten Sanna Bäckström utforskat. Det började med att hon inspirerades av ett dörrhandtag hon såg i Amsterdam. Handtaget var i mässing men formen på handtaget var ovanlig och liksom bubblig. Hon började ifrågasätta varför dörrhandtag och dess utseende oftast bara utgår från sin huvudfunktion.

– Jag har tagit fram dörrhandtag i textila material, för att på så sätt få fram nya former för hur ett dörrhandtag kan kännas och fungera, och i framtiden förhoppningsvis produceras. Mitt arbete är en skissprocess, jag vill utmana formuttrycken för ett vanligt handtag så att det textila kan inspirera till nya sätt att utforma dem, berättar Sanna Bäckström. 

Matilda Forsblad EXIT16

Kreation ur modestudenten Matilda Forssblads kollektion. 

Stipendier och stolthet

Design på turné
Textildesignstudenternas utställning på Textilmuseet i Borås är öppen till och med den 19 juni. Se Textilmuseets webb för öppettider. Därefter visar de sin utställning på New Designers i London.
Modedesignstudenterna visar sina examenskollektioner under Stockholm Fashion Week i augusti och sedan under London Fashion Week. 

En annan nyhet för året var att det för allmänheten fanns två tillfällen att se den stora modevisningen, antingen på eftermiddagen eller på kvällen. Som vanligt var det en storslagen visning då modestudenterna på bara några minuter vardera sammanfattade sina tre eller fem år på Textilhögskolan, genom modellerna som skickligt visade upp deras kreationer på catwalken. Visningen avslutades med att prestigefyllda stipendier delades ut.

Först ut var Stig Bertilsson från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad vars bidrag möjliggör modevisningen i Borås men också att textilstudenterna kan åka till London och ställa ut på mässan New Designers och att modestudenterna kan delta på modeveckan i London.

–Textilhögskolans verksamhet är en stolthet för Sjuhäradsregionen, säger Stig Bertilsson. 

Textil- och modestudenter som tog emot checkarna för bidrag till examensvisningarna i Borås och London. Prisutdelare var Stig Bertilsson från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

Textil- och modestudenter Matilda Envall, Julia Ragnarsson och Lisa Fredin som tog emot checkarna för bidrag till examensvisningarna i Borås och London. Prisutdelare var Stig Bertilsson från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. 

Modestudenterna åker även till modeveckan i Stockholm och här är det Lindex som bidrar med medel.

Arne Rundgren från Tekoutbildningarnas Stipendiefonder fanns på plats och de är också med och bidrar med medel för såväl textil- som modestudenternas visningar. H&M delade sedan ut individuella stipendier till tre modestudenter. Prisutdelare för H&M var Beata Aurell.

–Alla modestudenter har gjort fantastiska jobb och det var svårt att välja ut stipendiater. Men vi valde tre studenter som var och en har spännande tankesätt kring mode. 

Stipendievinnare Evelin Kägo, Julia Falkhorn och Ella Boucht med deras respektive modeller bredvid sig. Beate Aurell, designrekryteringsansvarig på H&M  i mitten.

Stipendievinnarna Evelin Kägo, Julia Falkhorn och Ella Boucht med deras respektive modeller bredvid sig. Beate Aurell, designrekryteringsansvarig på H&M i mitten.

–Det känns jättekul att få stipendium, säger en märkbart rörd Ella Boucht. Jag hade inte väntat mig detta och det är en stor ära. Jag har jobbat länge med min kollektion och att få ett sådant här erkännande är fantastiskt. 

Beate Aurell var imponerad av alla modestudenter och berömde visningen:

–Det känns modernt! De har jobbat mycket med spännande skärningar och nya lösningar på kläders bärbarhet. Jag hoppas att flera av dem vill jobba kommersiellt så att kunder kan få njuta av deras design.

Swedish Fashion Council och TEKO delade till sist ut pris i textildesign till textilstudenten Lisa Fredins examensarbete ”(Un)Perfect” och priset i modedesign gick till Matilda Forssblad och hennes kollektion ”Fuck your feeds – a room of my own”.

Cecilia Tall, TEKO, textilstudent Lisa Fredin, modestudent Matilda Forssblad och Erica Blomberg från Swedish Fashion Council.

Cecilia Tall, TEKO, textilstudent Lisa Fredin, modestudent Matilda Forssblad och Erica Blomberg från Swedish Fashion Council. 

Stipendiater

H&M:

  • Julia Falkhorn för arbetet med kollektionen ”Science of apperance”.
  • Evelin Kägo för arbetet med kollektionen ”Color perception”
  • Ella Boucht för arbetet med kollektionen ”Claiming space”

Swedish Fashion Council och Sveriges Textil och Modeföretag (TEKO)

  • Lisa Fredin, textildesign för arbetet med kollektionen ”(Un)Perfect”
  • Matilda Forssblad, modedesign för arbetet med kollektionen ” Fuck your feeds – a room of my own”

Läs mer
Se alla studenternas arbeten i webbkatalogen.

Se livesändning från modevisningen på Textilhögskolans Facebook.

Text: Elisabeth Eliason
Foto: Peter Håkansson, Torbjörn Magnusson och Elisabeth Eliason