Huvudmeny
Johan Pyykkö.

2016-06-07 09:00

Johan utvecklar nya och effektiva byggmaterial


När Johan Pyykkö inte sitter på kontoret och tar fram nya beräkningsmetoder hittar du honom i bygglabbet bland trä och betong. Han har läst magisterutbildningen i hållbart samhällsbyggande vid Högskolan i Borås. Idag jobbar han som doktorand inom resursåtervinning med inriktning på byggteknik.

– ­Jag försöker sammanfoga trä och betong så att bägge materialen kan nyttjas i byggnadskonstruktioner. Kan vi spara eller minska på byggnadsmaterial, så kan vi göra ekonomisk och miljömässig vinst, förklarar Johan Pyykkö.

Johan Pyykkö
Från: Borås
Har studerat: Byggingenjör och magisterutbildning i hållbart samhällsbyggande
Jobb: Doktorand inom resursåtervinning med inriktning mot byggteknik

Intresset för bygg har han haft med sig sedan barnsben, så därför kom det inte som någon överraskning att han valde att studera till byggingenjör. Han tog sin examen som byggingenjör 2008 vid Högskolan i Borås.    

Johan Pyykkös kompetens var efterfrågad och det dröjde inte länge innan han började arbeta som byggnadskonstruktör och produktutvecklare på Hedareds Sand och Betong. 2014 återvände han till Högskolan i Borås för att läsa magisterutbildningen i hållbart samhällsbyggande.

Varför valde du den utbildningen? 

– Hållbarhetsfrågor har alltid intresserat mig. Jag ville helt enkelt fördjupa mig och öka min kompetens inom ett ämne som jag tycker är väldigt intressant. Möjligheten att kunna fortsätta med en forskarutbildning efter min magisterexamen var också en bidragande faktor. Fördelen med forskning är att du får gå på djupet inom ett område som intresserar dig med möjligheten att bidra till samhällsutvecklingen, berättar Johan Pyykkö.

Efter avslutad magisterexamen började han arbeta som industridoktorand vid Högskolan i Borås, en tjänst som finansieras av hans arbetsgivare Hedareds Sand och Betong tillsammans med Gunnar Ivarsons Stiftelse för Hållbart Samhällsbyggande.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag får fortsätta fördjupa mig och utvecklas inom mitt område. Att vara med och utveckla nya och effektiva byggmaterial är oerhört spännande, säger Johan Pyykkö.

Vad har du för tips till den som funderar på att utbilda sig till byggingenjör?

– Du får lära dig det senaste och får en färsk kunskap, det ska du vara stolt över. Gå ut i yrkeslivet med självsäkerhet men var samtidigt öppen för nya erfarenheter och intryck. Branschen utvecklas ständigt och man kan aldrig bli färdiglärd. Var stolt men ödmjuk, hälsar Johan Pyykkö.

Läs mer

Läs mer om Byggingenjörsprogrammet.

Läs också om Magisterutbildning i byggteknik - hållbart samhällsbyggande.

Text och foto: Jon Ulvsgärd