Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2016-06-27 11:00

Magdalena stortrivdes på utbytet i vackra Lissabon


Utbytesstudier var något Magdalena Jägsell alltid velat göra. Hon ville komma utanför Sveriges gränser, se och lära sig om ett annat lands kultur och träffa nya människor. Hon såg det som ett bra tillfälle att kombinera nytta med nöje, att få resa och ha kul samtidigt som hon studerar.

Magdalena Jägsell.Magdalena läser till civilekonom och har precis avslutat sitt tredje år av fyra. Vårterminen det tredje läsåret fick hon chansen att åka på utbytesstudier. Det blev till ett universitet i Portugal, ett universitet med fokus på utbildning inom ekonomi och management.

Varför blev det utlandsstudier i Portugal?

– Att det blev Portugal var inget självklart val för mig. Det enda jag visste var att jag ville åka utomlands, men vart spelade inte så stor roll. Jag hörde bra saker om både Lissabon och universitetet, vilket gjorde att jag till slut valde det. Att det skulle vara varmt och skönt väder gjorde inte heller mitt val svårare.

Vad var ditt första intryck när du kom dit?

– Det var en typ av wow-känsla. Lissabon är en otroligt vacker stad. Jag kände mig både nervös och förväntansfull inför vad den kommande terminen hade att erbjuda.

Magdalena Jägsell
Från: Nässjö
Studerar till: Civilekonom med inriktning management.
Utbytesstudier: Inom Erasmusprogrammet vid Instituto Superior de Economia e Gestão, ISEG, i Lissabon, Portugal.

Hur togs du emot på universitetet?

– Innan kurserna startade anordnades det en Welcome Day för alla internationella studenter. Det var ett perfekt tillfälle att träffa andra internationella studenter och ett par av de portugisiska studenterna för att knyta nya kontakter. När kurserna väl drog igång kände vi internationella studenter oss väldigt välkomnade av trevliga lärare, som alla var nyfikna på oss och våra hemländer.

Vad läste du för slags kurser?

– Eftersom jag läser till civilekonom med inriktning mot management var det främst managementkurser jag läste, för att kunna tillgodoräkna mig poängen i min utbildning hemma. Jag läste Sociology of Work, Production and Operations Management, International Organizations, Human Behavior in Organizations, Strategic Management och en kurs i portugisiska.

Hur fungerar studierna där, skiljer det sig från hur man studerar här hemma?

– Det var väldigt stor skillnad tycker jag, dels för att jag läste så många fler kurser på en gång där än vad jag gör i Sverige, dels för att upplägget inte alls är detsamma. I Sverige har jag 2-4 föreläsningar i veckan, i Lissabon hade jag istället lektioner från kl. 09:00 till 16:30 i princip varje dag. Kursen i portugisiska låg utöver detta tre kvällar i veckan. Tentorna är inte heller upplagda på samma sätt som här hemma. I Lissabon är det en vecka med så kallade midterm exams i april, och i slutet av terminen skriver man final exams i de flesta kurserna. Så, ja, det var i princip tvärt emot hur jag är van vid att plugga i Sverige, stora kontraster.

Hur bodde du?

– Jag hyrde en jättefin lägenhet tillsammans med min lillasyster som bodde i Lissabon och jobbade under den tiden jag var där.

Hur upplevde du människorna där?

– Väldigt trevliga! Lärarna var väldigt nyfikna på oss internationella studenter, och jag fick en mer personlig relation till dem, eftersom klasserna var så mycket mindre än de flesta hemma. Portugiser är väldigt hjälpsamma och trevliga. Jag umgicks mycket med andra internationella studenter, som även de var väldigt snälla och härliga. Situationen är ju densamma för oss alla, som har lämnat vårt trygga hemland för att ge oss ut på äventyr. De jag träffade var väldigt sociala och jag fick nya vänner väldigt fort.

Vad gjorde du på fritiden?

– Vid fint väder åkte vi ofta till stranden. Det blev även en hel del turistande för att uppleva staden och besöka de sevärdheter som finns. Jag gjorde också några kortare resor till små städer runt omkring Lissabon. Om du funderar på att åka till Lissabon har jag massvis med tips!

Är det något speciellt intryck som du fått med dig hem?

– Ja, hur häftigt det är att bara släppa allt där hemma för att ge sig iväg på en sådan här resa. Allt man får se och uppleva tack vare detta är fantastiskt.

Vad har varit det bästa med utbytet?

– Det är främst två saker som jag tar med mig hem. Dels är det att Lissabon ju är en fantastisk stad. Överallt finns det nya saker att se och göra, och det är en otroligt vacker stad. Så mycket charmigare och mysigare än vad jag hade räknat med. Det andra jag tar med mig är alla fina människor som jag har träffat, både portugiser och andra internationella studenter. Även om det bara är för några månader hinner man lära känna och komma nära så många människor, och det är jag väldigt tacksam för.

Har du något tips till andra studenter som funderar på att åka på utbyte dit?

– Åk! Det är en chans i livet som är värd att ta tillvara. Trots att jag vissa stunder hade en otrolig hemlängtan och saknade allt där hemma, så skulle jag aldrig välja bort det här halvåret. Det har varit otroligt lärorikt och givande och jag har fått så många erfarenheter och lärt mig så mycket om mig själv. Den är en så häftig upplevelse.

Läs mer om Civilekonomprogrammet, 240 hp

Läs mer om studier utomlands 

Text: Solveig Klug
Foto: Privat