Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2016-10-03 15:35

Högskolans forskning visades upp under ForskarFredag 2016


Fredagen den 30 september firades ForskarFredag i Borås. Bland annat besökte 60 sjätteklassare högskolans labb och fem forskare lånades ut till skolklasser i Sjuhärad för att berätta om hur det är att jobba som forskare. Dagen avslutades med after work och tävlingen Forskar Grand Prix på The Kårner. Det blev Anita Pettersson som av jury och publik utsågs till den forskare som bäst kunde presentera sin forskning på bara fyra minuter.

ForskarFredag är en del av det europeiska arrangemanget Researchers’ Night och anordnades på 31 orter i Sverige i år. Tanken är att allmänheten ska få träffa forskare och få se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

– Dagen och kvällen har varit väldigt lyckad. ForskarFredag är ett bra tillfälle att visa upp exempel på all den viktiga och spännande forskning som bedrivs vid högskolan. Att allmänheten, och i synnerhet barn och unga, får en inblick i forskningens värld tror jag är viktigt för framtiden, säger Ida Borenstein, kommunikatör och projektledare vid Högskolan i Borås.

I Borås är det tredje året i rad som ett antal forskare och annan personal engagerar sig i ForskarFredag. Skolor runt om i hela Sjuhärad bjuds in att delta och besöket i högskolans labbmiljöer blev snabbt fullbokat. 60 förväntansfulla sjätteklassare fick lära sig mer om de textila labben, prova på färgtryck på textil och även lära sig mer om Handelslabbet, där det forskas om framtidens handel. Utöver det lånades fem forskare ut till skolor i Sjuhärad för att berätta om hur det är att vara forskare.

Hon var bäst på att förklara sin forskning

Runt 90 nyfikna besökare samlades under ForskarFredag-kvällen på The Kårner i Borås för att se fem forskare tävla om vem som gör den bästa presentationen av sin forskning på fyra minuter. De fick höra fem presentationer om allt från akutsjukvård, fisk- och skaldjursproduktion, patientsäkerhet i ambulans, återanvändning av avloppslam samt kläder och identitet.

Tillsammans med en jury bestämde sedan publiken vem som gjorde den bästa presentationen och vinnare blev Anita Pettersson som forskar inom resursåtervinning. Hennes presentation "Vi måste säkra vår fosfor!" handlar om hur Anita forskar kring en ny förbränningsmetod där det viktiga ämnet fosfor tas om hand från förorenat avloppsslam.

– Det känns superbra, jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna, säger en glad och överraskad Anita Pettersson. 

– Fosfor är ett av våra viktigaste grundämnen och det är en resurs som håller på att ta slut. Vi behöver det för att göda våra åkrar och försörja framtidens människor med mat. Jag är glad att publiken och juryn tyckte att min presentation var bra och att ämnet är viktigt.

Vinnarna från de sju deltävlingarna runt om i landet kommer att mötas i en nationell final i Stockholm i slutet av november.

Läs mer

Läs pressmeddelandet om Anita Petterssons vinst i Forskar Grand Prix

Boråsforskare bäst i Sverige på att presentera sin forskning - om förra årets vinnare Sunil Kumar Ramamoorthy

Läs mer om ForskarFredag

Läs mer om Forskar Grand Prix

Text: Johanna Avadahl
Foto: Suss Wilén