Huvudmeny
Ishtar Aldali.

2016-10-18 15:00

Ishtar vill bli handläggare efter studier på Invandrarakademin


Ishtar Aldali lämnade för tre år sedan ett krigsdrabbat Syrien och kom till Sverige. Bakom sig lämnade hon ett jobb som socionom. Via Invandrarakademin vid Högskolan i Borås hoppas hon nu få de förutsättningar hon behöver för att kunna jobba som akademiker igen.

Under ett år ska hon intensivläsa svenska språket, kultur och samhälle och arbetsliv.

– Jag studerar på Invandrarakademin för att jag behöver Svenska 3 och för att det ska bli lättare för mig att få jobb. Jag har en akademisk utbildning från mitt hemland och skulle vilja jobba som socionom igen, ett jobb som till stor del består av att dokumentera. Här på Invandrarakademin lär vi oss att skriva på ett akademiskt sätt, vilket jag tror är bra att kunna för ett sådant jobb.

Ishtar Aldali
Från: Syrien
Examen: Socionomexamen från Syrien
Tidigare gjort: Jobbat som socialarbetare, team ledare, socionom och tillförordnad chef i tio år för FN.
Studerar: Svenska som andraspråk för utländska akademiker för ett hållbart samhälls- och arbetsliv 1-60 hp på Invandrarakademin. Började på Invandrarakademin hösten 2016

Hur kom du i kontakt med Invandrarakademin?

– Jag fick veta vad Invandrakademin var för något via kompisar som gått på här och via Vuxenutbildningen här i Borås, där jag läste Svenska för utländska akademiker.   

Vad gör ni på utbildningen?

– Vi skriver och pratar och lär oss om hur det svenska samhället fungerar.

Vad tycker du om Invandrarakademins utbildning?

– Jag tycker att den är jättebra. Det är ett en tuff och intensiv utbildning och man måste lägga mycket tid på studierna hemma också, men det går bra. Jag hoppas att jag ska klara utbildningen. Jag tänker kämpa för att nå mitt mål. Vi lär oss massor och vi har jättebra lärare som hjälper oss med att komplettera med de kunskaper vi behöver.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det är att vi får möjlighet att utveckla våra kunskaper och färdigheter i svenska språket. Jag tycker om samhällskunskapen också, eftersom den delen liknar det jag har studerat i min tidigare utbildning.

Hur tycker du att det har gått fram till idag?

– Det har gått jättebra. Det är jätteintressant och jag är mycket nöjd med utbildningen.

Läs mer

Läs mer om Invandrarakademin

Text och foto: Solveig Klug