Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2017-04-19 08:00

Första hedersdoktorn har brett textilkunnande


Clare Johnston blir nu konstnärlig hedersdoktor i textil och mode vid Högskolan i Borås och är därmed lärosätets allra första hedersdoktor. Hon har lång och bred erfarenhet från det textila fältet, inom design, tryck, mode, manufaktur, återförsäljning och undervisning.

– Jag har alltid varit vetgirig och därför har jag undersökt så många discipliner som möjligt inom textilområdet, säger hon. En anledning till att jag har kunnat göra det är att jag hade turen att födas under en tidsepok när konstnärliga utbildningar var högt värderade. Det är ett stort privilegium att få ägna många år åt det man brinner för.

Fakta Clare Johnston
Är: professor emerita vid Royal College of Art i London, hedersdoktor vid Högskolan i Borås
Bor: i London
Familj: sambo och två vuxna bonussöner
Hobby: sedan många år dansar jag Dance Chantraine, en samtida baletteknik. Jag tycker också mycket om trädgårdsarbete
Dold talang: kartläsning. Jag älskar kartor och uppskattar att de är visuella och har en sådan fantastisk funktion
Skulle vilja kunna: spela ukulele och lära mig fler språk
Drömmer om: att textil ska bli mer erkänt som ämnesområde och uppskattas mer för sin stora betydelse och mångfald
Blir glad av: promenader på landet
Alternativt yrkesval: dansare och danslärare
Gäster på min fiktiva önskemiddag: Barak och Michelle Obama, Sir David Attenborough och den viktorianska konstnären och resenären Marianne North

Hon är forskare, och anser att forskningen är en integrerad del av designprocessen. De går inte att skilja åt.

– Min styrka är att jag har en bred och varierad erfarenhet av textil och färg. Denna erfarenhet använder jag i arbetet med de problem eller frågeställningar som tas upp i projekt.

Clare Johnston har verkligen hunnit med mycket. Hon har till exempel arbetat i en textiltrycksateljé, hon har förutspått kommande modetrender för internationella företag och hon har varit anställd hos textiltillverkare för prestigemärken.

– Men den största lärkurvan för mig var när jag ansvarade för textil och färg hos den stora butikskedjan Marks & Spencers. Då var jag med och fattade övergripande beslut om mode tillsammans med inköpare, ekonomer, designers och tekniker och diskuterade idéer på sådant sätt som passade respektive yrkesgrupp. Då fick jag en ökad förståelse för hela processen från idéstadiet till kundernas feedback om sina köp.

Tvärdisciplinärt är mest lärorikt

De senaste 17 åren har hon arbetat med undervisning på Royal College of Art i London och i några år dessutom som gästprofessor på Textilhögskolan.

Det var när textilformgivaren och professorn Ulla Eson Bodin besökte lärosätet i London som Clare Johnston först hörde talas om Textilhögskolan. De två planerade för ett framtida samarbete, vilket tyvärr drog ut på tiden.

Men för fem år sedan blev Clare Johnston inbjuden av Textilhögskolan för att representera sitt lärosäte i träningsnätverket ArcInTexETN. Det är ett tvärvetenskapligt EU-projekt för utbildning av forskare inom arkitektur, interaktiv design och textil, med syfte att ämnena ska bindas närmare varandra och leda till innovationer som utvecklar mer hållbara sätt att leva och bo.

Hon blev genast eld och lågor och ville absolut att Royal College of Art skulle delta.

– Därför reste jag för första gången till Borås. Jag uppskattar verkligen den tvärdisciplinära inriktning som projektet har. Det är det mest lärorika sättet att arbeta, som jag ser det.

Nu har hon två roller i ArcInTexETN, dels som representant för Royal College of Art och dels som ledare för den del av projektet som handlar om interiörer. Där ger hon stöd till fem forskare från olika lärosäten.

– De gör avhandlingar inom textildesign, modedesign, interaktiv design och installationskonst och jag stöttar dem såväl individuellt som i gemensamt arbete. Det är fantastiskt berikande! Jag och de andra handledarna för ArcInTex är helt begeistrade och har svårt att tänka oss livet utan dessa samarbeten. Det måste få fortsätta i någon form!

Föreläser vid Textilhögskolan

Sedan ett par år är Clare Johnston också gästprofessor vid Textilhögskolan, vilket innebär att hon återkommer som föreläsare och handledare.

Välkommen på hedersdoktorsföreläsning!
Torsdagen den 4 maj håller Clare Johnston en föreläsning om textildesign. Föreläsningen är öppen för alla men anmälan krävs. Läs mer om föreläsningen. 

När det handlar om praktiskt och kreativt arbete brukar hon uppmuntra sina studenter att ta risker och gärna göra misstag, eftersom hennes erfarenhet säger att det ofta kommer stora genombrott ur den frustration som misstag ger.

– Mina föreläsningar handlar ofta om alla olika sammanhang som textil existerar i, säger hon. Det går aldrig att se sig som expert på textil, för ämnesområdet ändras och utvecklas precis hela tiden utifrån både teknologiska rön och människors behov. Det är ständigt olika delar som liksom knuffar och buffar på gränserna för vad textil är.

Den digitala utvecklingen inom både design och produktionsutrustning är ett exempel.

– Den möjliggör helt nya sätt att designa, men tydliggör också behovet av att ha ett hantverkskunnande i botten eftersom en förståelse av hur tillverkningen går till gör att man bättre kan utnyttja de digitala redskapen. Jag hoppas att vi kan hitta vägar att behålla kunskapen om material och hur saker tillverkas även om inte så mycket textilproduktion sker i vår närmiljö.

Att bli hedersdoktor är ett nytt steg i hennes långa textilkarriär, och ett steg hon gärna tar.

– Det är en stor ära och svårt att förstå att det verkligen händer, säger hon. Jag har ingen doktorsexamen, men ser detta som att det slit jag har gjort under mina 43 år i branschen nu får ett stort erkännande. Det gläder mig! Jag har en stor kärlek till ämnet. Dessutom är jag hedrad över att få vara en del av Textilhögskolan och den filosofi som präglar utbildningarna här. Jag hoppas kunna bidra till att utveckla verksamheten och kanske göra den ännu mer synlig och välkänd internationellt.

Text: Lena M Fredriksson
Bild: Suss Wilén