Huvudmeny
Polisbilar

2017-04-12 12:00

Högskolan redo för polisutbildning


– Vi har den verksamhet som krävs för att bygga en hållbar polisutbildning, säger Björn Brorström, rektor vid Högskolan i Borås, som ser positivt på gårdagens besked från den socialdemokratiska partikongressen att Borås är den starkaste kandidaten till en polisutbildning i Västsverige.

Förslaget som i går presenterades av inrikesminister Anders Ygeman (S) handlade om att det behövs 10 000 fler polisanställda till 2024 samt polisutbildning på två nya lärosäten med start 2019. En av utbildningarna är tänkt att förläggas till ett lärosäte i Västsverige, där Högskolan i Borås är en av kandidaterna.

Björn Brorström– Det är en storskalig satsning som skulle innebära en väsentlig utbyggnad av högskolan. Det är också en inriktning som passar bra i vår profil, vi har till exempel redan forskning och utbildning inom blåljusverksamhet och informationsvetenskap där bra synergieffekter kan skapas, konstaterar Björn Brorström.

– Vi har sedan tidigare uttryckt en vilja att satsa på en socionomutbildning vid högskolan och har också begärt ett höjt takbelopp för detta. Skulle vi få möjlighet att utbilda socionomer ser jag en intressant koppling mellan socionom- och vårdutbildningar och den tänkta polisutbildningen. Tillsammans skapar de en stark miljö som är av nationellt intresse.

Stark vilja att stötta

Högskolan i Borås går omgående igång med att undersöka hur andra lärosäten som redan har polisutbildning arbetar och vilka utbildningsmiljöer som behövs.

– Vi kommer att diskutera frågan ytterligare på högskolans styrelsemöte nästa vecka. Jag upplever att det finns ett stort intresse från aktörer i regionen kring frågan om polisutbildningar, och det finns en stark vilja att stötta utvecklingen. 

Text: Johanna Avadahl 
Porträttfoto: Patrik Svedberg