Huvudmeny

2017-08-22 15:00

Lärorikt för studenter när näringslivet involveras i utbildningen


Ett nära samarbete mellan Byggingenjörsprogrammet och Borås Stad, genom undervisning och praktiska övningar, uppskattas både av studenterna och av staden.

– Det har varit jättebra respons från studenterna. De uppskattar när det kommer in externa personer från branschen, säger Börje Hellqvist, utbildningsansvarig för Byggingenjörsprogrammet.

Geodataavdelningen på Borås Stad har varit involverad i kursen mätteknik som ges till studenter i årskurs 1 på Byggingenjörsprogrammet samt årskurs 2 i programmet Industriell ekonomi – affärsingenjör som har inriktning byggteknik.

– Att vi har kunnat undervisa har gett oss en bra kontakt med studenterna och en möjlighet att få marknadsföra yrkesområdet, säger Jonas Isaksson, Geodatachef på Borås Stad.

Medarbetare från Borås Stad har både undervisat och hållit i praktiska övningar i bland annat cad och instrumenthantering.

– Studenterna har även haft fältövningar där vår mätpersonal har handlett dem. Övningarna har utförts på Borås skidstadion, säger Jonas Isaksson.

– Det har varit ett stort engagemang från Borås Stad, vilket är jätteroligt. Det är väldigt tacksamt när yrkesverksamma kan komma och visa sin vardag i utbildningen, säger Börje Hellqvist.

Ett nära samarbete med branschen

Byggpub, studiebesök och externa föreläsningar är andra aktiviter som man satsar på inom Byggingenjörsprogrammet.

– För studenterna är det a och o att få ett bra nätverk. Därför är det viktigt att vi ger dem möjlighet till det, säger Börje Hellqvist och fortsätter: Vi har flera samarbeten med olika företag och organisationer i branschen, framför allt här i Borås. Det är en fördel med en mindre stad, där näringslivet finns nära.

Läs mer

Mer om utbildningen Byggingenjör
Mer om utbildningen Industriell ekonomi – affärsingenjör

Text: Annie Klasén
Foto: Solveig Klug