Huvudmeny
Linn Vidén på Kuba

2017-08-07 09:56

Linn skrev sin uppsats på Kuba


Linn Vidén är nyutexaminerad från Webbredaktörsprogrammet. Under sista terminen på utbildningen spenderade hon åtta veckor i Kubas huvudstad Havanna inom ramen för det SIDA-finansierade stipendieprogrammet Minor Field Studies (MFS).

Hej Linn, vad gjorde du på Kuba?

– Jag var där för att göra mitt examensarbete, som handlade om hur man kan utveckla en webbplats som syftar till att främja hälsa och hälsorelaterad kunskap för kubaner, anpassad efter kubanska förhållanden.

Hur kommer det sig att du valde just Kuba?

– Jag hade besökt Kuba en gång tidigare när jag var tolv år, och har alltid velat återvända dit. Nu när internet är på uppgång i Kuba såg jag möjligheten att åka dit i rollen som webbredaktörsstudent.

– Genom mina föräldrar, som har arbetat från och till med forskare på Havannas universitet, hade jag också kontakter i Havanna som jag skulle kunna ha som hjälp och stöd om det skulle behövas – den vetskapen underlättade valet.

Minor Field Studies är ett SIDA-finansierat stipendieprogram med syfte att öka svenska studenters intresse för globala utvecklingsfrågor och att verka i globala sammanhang. Fältstudien genomförs under minst 8 veckor i ett utvecklingsland och resulterar i ett examensarbete eller en uppsats.
Läs mer om MFS

Fick du några särskilda kunskaper genom att bedriva en del av utbildningen i ett annat land än Sverige?

– Ja absolut, jag har lärt mig jättemycket! Inte bara om ämnesspecifika områden som webbutveckling, metodik och rapportskrivning, utan även om mänskliga relationer, kubansk kultur och historia, personligt ansvar, globala skillnader... Massor!

Hur fungerade din handledning i samband med resan?

– Den fungerade bra, speciellt med tanke på att tillgången till internet fortfarande är såpass begränsad som den är i Havanna. Jag fick gå till en speciell wifi-park en bit ifrån min lägenhet med datorn under armen, köpa ett wifi-kort, skrapa fram inloggningsuppgifter och hoppas att det gick att koppla upp sig okej den dagen!

– På grund av den svajiga uppkopplingen, plus tidsskillnaden där Sverige ligger sex timmar före Kuba, skedde all handledning via mail. Min handledare och jag skickade rapporten fram och tillbaka med nya ändringar och kommentarer. Jag tror att min handledare fick jobba rätt hårt!

Vad fick du mer för stöd från högskolan i samband med resan?

– Högskolans internationella koordinatorer hade en initial informationsträff för alla studenter som skulle göra MFS under vårterminen. Vi hade även en gemensam lunch, där vi träffade de studenter som just kommit hem från sina resor, och lyssnade till deras presentationer.

– Alla MFS-stipendiater måste också delta i en obligatorisk förberedelsekurs vid SIDAs kursgård i Härnösand under tre dagar, vilka alla är proppfulla av intressant, lärorik och nyttig information för någon som ska genomföra en studie i ett utvecklingsland.

Har du några tips till andra studenter som funderar på utlandsstudier eller studenter som vill söka MFS-stipendium?

– Har du möjlighet att studera utomlands eller göra MFS så ta chansen! Det kan kännas läskigt vid första tanken, speciellt om du reser ensam, men du kommer uppleva så mycket som du aldrig skulle gjort om du inte vågade resa. Du kommer att lära dig om andra människor, om världen, och om dig själv. Du kommer inte att ångra dig!

Text: Helen Rosenberg
Bild: privat