Huvudmeny
Jenny Carlsson

2017-12-20 08:00

Hon tog vara på möjligheterna och hittade rätt


Jenny Carlsson har nyligen börjat jobba efter sin utbildning inom byggteknik och känner att hon verkligen har hittat rätt. Hon är kvalitets- och miljösamordnare på ett stort byggföretag och hennes bästa tips till studenter är: ta vara på alla möjligheter som finns på högskolan!

Jenny Carlsson beskriver att hon själv var noga med att använda sig av de kringresurser som erbjuds vid Högskolan i Borås.

– Lärarna och de utbildningsansvariga är så engagerade och hjälpsamma och väldigt bra på att ge råd, så det är bra att kontakta dem med frågor, säger hon. Men också att gå på språkverkstad, frukostseminarium, olika gästföreläsningar, STARK-dagar och byggpubar. Jag tror det var tack vare att jag var aktiv på en byggpub som jag fick kontakter som i Jenny Carlsson
Utbildning: Industriell ekonomi - affärsingenjör, 180 hp. Magister i byggteknik - hållbart samhällsbyggande 60 hp.
Jobbar som: Kvalitets- och  miljösamordnare på Wästbygg.
förlängningen ledde till jobb.

Hon började med att studera till affärsingenjör med inriktning mot byggteknik, ett program som intresserade henne eftersom det är en bred utbildning som både täcker in ekonomi och bygg.

– Ju mer jag lärde mig desto mer intresserad blev jag av byggbranschen – det är ju en så aktuell bransch där det händer mycket hela tiden och där det ofta går att få jobb efter avslutad utbildning.

Men Jenny Carlsson nöjde sig inte med att ta en examen, utan satsade på två på en gång.

– Eftersom jag läste en hel del byggkurser, som ändå ingår i byggingenjörsutbildningen kunde jag läsa till några ytterligare och sedan göra två examensarbeten och bli både affärsingenjör och byggingenjör.

Under studietiden hade hon varit studentarbetare på en bank, och när utbildningen var klar fick hon genast arbete där. Det var ett bra jobb, men hon längtade ändå efter att få använda sina kunskaper i byggande.

Därför blev hon väldigt glad när hon såg att det fanns en magisterutbildning inom hållbart samhällsbyggande.

– Det passade mig precis, och är nog det bästa valet jag har gjort någonsin, säger hon. Hållbarhet ligger verkligen i tiden och det känns oerhört meningsfullt att studera och jobba med det. Det är viktigt att värna om både våra egna liv och om framtiden. Det är en bra spetskompetens.

Jenny Carlsson fick höga betyg, vilket ledde till att hon belönades med ett stipendium från Gunnar Ivarssons stiftelse för hållbart samhällsbyggande i slutet av utbildningen.

På en ”byggpub”, en informell tillställning där studenter träffar representanter för olika företag i branschen, passade hon på att fråga alla hon hann om de var intresserade av hållbarhetsredovisning – något hon just hade gjort ett arbete om. Många var intresserade och hon hade en trave visitkort med kontakter i byggbranschen med sig därifrån.

Kanske var det tack vare dessa kontakter hon fick möjlighet att som examensarbete hjälpa WästBygg att göra det första steget i en hållbarhetsredovisning enligt en internationell standard.

– Därför hade jag en bra kontakt med detta företag, och när jag sökte jobb hos dem fick jag det. Nu är jag kvalitets- och miljösamordnare och gör uppföljningar för att se att olika byggprojekt följer de krav och regler som de ska. Till exempel är jag stöd till projektchefer och platschefer och hjälper med regelverk och dokumentation, jag medverkar vid olika byggmöten och jag gör stickprovskontroller. Jag har stor nytta av min utbildning, känner att mina uppgifter är viktiga och dessutom trivs jag så bra på jobbet. Jag har verkligen hittat rätt!

Se film med Jenny Carlsson här.


Skapa din framtid i Borås

Hösten 2018 erbjuder vi 59 program på grund- och fortsättningsnivå. Två av dem är:

Text och foto: Lena M Fredriksson