Huvudmeny

2017-12-12 15:00

Nobelföreläsningar gav elever inblick i forskarvärlden


300 gymnasieelever och lärare besökte högskolan för att lyssna på föreläsningar om Nobelprisen på måndagen. Nobeleventet, till vilket gymnasieelever i vid skolor i Borås och närliggande kommuner bjudits in, arrangerades vid Högskolan i Borås för åttonde gången.

Föreläsarna, till vardags lärare och forskare på högskolan, lotsade under några förmiddagstimmar eleverna genom prisen och pristagarna.

Några av åhörarna var Lina Brodén, svensklärare, Evelina Månefröjd, lärare i kemi och biologi, och Gustav Bågmark, elev på programmet Natur med inriktning mot vetenskap och forskning, alla från Bäckängsgymnasiet. Så tyckte de om föreläsningarna i halvlek:

– De är intressanta, framförallt de inom kemi och fysik. Det är bra föreläsningar som förklarar vad prisen delas ut för på ett grundligt och lättbegripligt sätt, fast föreläsningen som handlade om dygnsrytm var lite svår att greppa, tyckte Gustav Bågmark.

– Vi har tagit med våra elever till högskolans Nobelevent tre-fyra gånger. Vi har sett fram emot att höra Fredrik Ståhls föreläsning. Vi har hört honom föreläsa tidigare, sa Lina Brodén.

Från Sundlergymnasiets naturprogram i Vårgårda hade Lisa Svensson, Mathilda Lundén, Matilda Nilsson och Felicia Johansson kommit.

– Vi följer inte Nobelpriset så mycket. Det känns inte som att Nobelpriset är en särskilt stor grej här i Sverige, men att det är det utomlands. På svenskan och engelskan har vi jobbat en del med litteraturpriset. Fast det var bra att vi fick höra om kemipriset för vi har prov i kemi snart, så föreläsningen blev ju som en repetition till det, sa Lisa Svensson.

Prisen, pristagarna och högskolans föreläsare

Fysikpriset: Rainer Weiss, Barry Barish och Kip Thorne (USA)
Motivering: ”För avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”
Högskolans föreläsare: Fredrik Ståhl, professor inom genetik.

Kemipriset: Jacques Dubochet (Schweiz), Joachim Frank (USA) och Richard Henderson (Storbritannien)
Motivering: ”För utveckling av kryoelektronmikroskopi för högupplösande strukturbestämning av biomolekyler i lösning”
Högskolans föreläsare: Anita Pettersson, docent inom resursåtervinning

Fysiologi- eller medicinpriset: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young (USA)
Motivering: ”För deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”
Högskolans föreläsare: Claes Wikström, universitetsadjunkt inom medicin på sjuksköterskeprogrammet

Litteraturpriset: Kazuo Ishiguro (Storbritannien)
Motivering: ”Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”
Högskolans föreläsare: Malin Utter, universitetsadjunkt på Bibliotekshögskolan

Fredspriset: ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons)
Motivering: ”För deras arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för deras banbrytande insatser för att åstadkomma ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen”
Högskolans föreläsare: Sunil Kumar Ramamoorthy, universitetslektor inom resursåtervinning

Text och foto: Solveig Klug