Huvudmeny
Stina Björquist

2017-12-28 08:00

Stina vill påverka utvecklingen av svensk textilindustri


Stina Björquist, har länge haft ett stort intresse för textil och hållbarhet, därför valde hon att läsa till textilingenjör och senare också Masterprogrammet i textilteknik.

Varför valde du att studera vid Textilhögskolan?

– Min passion för textil föddes när jag som liten satt i knät på min moster och hjälpte henne att sy på en symaskin. Jag matade fram tyget och min moster trampade eftersom jag inte nådde ner till pedalen. Under grundskolan utvecklade jag även ett intresse för teknik och hållbarhet. En dokumentär om kemikalier i textilindustrin påverkade mig starkt och på gymnasiet skrev jag sedan ett projektarbete om just detta. När jag hittade textilingenjörsutbildningen, som min moster tipsade om, förstod jag att det skulle passa mig bra. Jag trivdes så bra under kandidatutbildningen att jag även bestämde mig för att läsa Masterprogrammet i textilteknik som jag tog examen från i våras.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det bästa med kandidatprogrammet är förståelsen för hela den textila kedjan med ett stort fokus på produktion, teknik och hållbarhet. Programmet ger också en möjlighet att läsa en termin utomlands om man vill, vilket ger en chans att se industrins uppbyggnad i andra länder och att läsa liknande ämnen på andra ledande universitet runt om i världen. Själv läste jag i Italien som fortfarande har en rik textilindustri.

– Masterprogrammet har gett mig en bredare kompetens vilket även har inneburit en djupdykning i mer avancerade textila tekniker så som smarta textilier, fiberspinning och kompositer. Under mastern gjorde jag sommarpraktik i ett labb i Finland vilket var otroligt spännande. Tack vare att jag fortsatte att läsa ett masterprogram i Borås har jag kunnat bygga upp ett bra nätverk av kontakter vilket är något som jag har haft nytta av efter avslutade studier.

Vad gör du i dag?

– I dag jobbar jag som textilingenjör på Inuheat, ett företag som utvecklar en plattform för aktiv uppvärmning av kläder. Plattformen innehåller flera system - elektronik, programvara och textila material. Syftet är att skapa uppkopplade plagg tillsammans med svenska och internationella klädföretag där användaren kan styra värmenivån i plagget via sin smartphone. Detta ställer såklart höga krav på de textila material som ingår i systemet. Därför jobbar jag bland annat med utvecklingen av nya garner för vårt system och ser till att vi har material som klarar av de förhållanden som plaggen kan utsättas för, till exempel tvätt, svett och nötning. I mitt arbete får jag chans att samarbeta med både lokala och globala aktörer vilket jag tycker är spännande eftersom jag både brinner för svensk textilproduktion liksom för språk och internationella relationer.

Hur har du haft nytta av utbildningen i ditt arbete?

– Utbildningen har givetvis varit avgörande för att få jobba med det jag gör i dag och jag använder mycket av det jag har lärt mig på Textilhögskolan. Genom att läsa textilingenjör och kanske främst genom att ha läst masterprogrammet har jag fått tillgång till verktyg som underlättar vid konceptframtagning av nya produkter. Jag använder mina kunskaper om textila processer och material i vårt utvecklingsarbete och hoppas med det få vara med och bygga framtidens konduktiva och smarta material. Jag har haft turen att arbeta extra i textilrelaterade forskningsprojekt vid sidan av studierna som har gett mig bra erfarenheter vilket också kunde leda mig in till mitt första jobb.

Vad tycker du om att plugga i Borås?

– Borås är en pärla! Det är en mysig liten stad och när man skrapar på ytan, andas Borås textil. Det är därför den perfekta staden för en nördig textilstudent. En av de saker jag uppskattar mest under min studietid är alla goa klasskamrater och andra engagerade studenter som jag har lärt känna. Jag hade alltid väldigt roligt under studietiden även om tentaperioderna ofta var utmanande. Framförallt har jag uppskattat den unika atmosfären på Textilhögskolan – en unik, kreativ miljö med god kommunikation mellan personal och studenter.

Vad gör du om 10 år?

– Svår men spännande fråga! Om tio år jobbar jag fortfarande med teknisk utveckling inom textil och är aktiv inom hållbarhetsfrågor både lokalt och internationellt. Jag har samlat på mig många fler erfarenheter från industrin och av utvecklingsarbete av nya produkter och material. I någon mån har jag förhoppningsvis varit med och påverkat utvecklingen av svensk textilindustri.

Du fick nyss Textilias miljöstipendium, hur kändes det?

– Det var givetvis väldigt roligt. Jag vet att det fanns många bra ansökningar eftersom hållbarhet och textil är ett ämne som det forskas relativt mycket på. Så det var jättekul att bli premierad eftersom jag brinner för projekt som handlar om återvinning och andra hållbarhetsaspekter inom textilbranschen och för att jag har engagerat mig mycket i dessa frågor under min studietid.

 


 

Skapa din framtid i Borås

Hösten 2018 erbjuder vi 59 program på grund- och fortsättningsnivå. Två av dem är Textilingenjör, 180 hp, och Masterprogrammet i textilteknik, 120 hp.

Text: Annie Klasén
Foto: Privat