Huvudmeny
Viktor Evermyr

2017-06-05 09:30

Viktor är civilekonomen som sätter relationerna i fokus


Det bästa med jobbet som företagsrådgivare på Länsförsäkringar är att vara en kugge i hjulet som möjliggör drömmar. Det menar Viktor Evermyr, tidigare student på civilekonomprogrammet på Högskolan i Borås.

Du läste till civilekonom här på Högskolan i Borås – varför valde du att läsa just det programmet?

Viktor Evermyr
Från: Tallberga (Gislaved), men bor numera i Borås
Ålder: 27
Examen: Civilekonomexamen 2015
Arbetar som: Företagsrådgivare på Länsförsäkringar

– Det är en bred ekonomisk utbildning, och just ekonomi är något jag brunnit för länge. På gymnasiet blev jag diplomerad gymnasieekonom och jag drev även ett UF-företag som det gick väldigt bra för. Jag och en vän fick därefter mersmak för att driva eget och startade ett aktiebolag inom ekonomi och finans som vi tyvärr fick lägga ner efter något år. Vi hade byggt upp ett nätverk kring Borås och därför bestämde jag mig för att börja plugga här.

Utbildningen har olika inriktningar – vilken läste du?

– Jag läste inriktningen redovisning. Under utbildningens första två år insåg jag att det var det jag tycker om. Dessutom valde mina vänner och 80 procent av klassen samma inriktning. Att känna andra som läser samma kurser förenklar studierna, eftersom man kan plugga tillsammans.

Hur kommer det sig att du hamnade på Länsförsäkringar?

– Under andra året av utbildningen fick jag ett extrajobb där, och jag insåg att det finns många möjligheter där. Efter utbildningen sökte jag en tjänst som företagsrådgivare och sedan dess har jag jobbat där.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag jobbar tätt med företagskunder. Arbetsuppgifterna varierar. Jag hjälper kunder att starta aktiebolag från grunden, jag hjälper existerande bolag med finansiering för en ny maskin eller fastighet, eller så analyserar jag bolag för att se hur deras siffror ser ut.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det är att jobba med entreprenörer som skapar arbeten och tillväxt. Det känns bra att kunna möjliggöra drömmar och att vara en kugge i hjulet för att skapa ett attraktivt samhälle.

Vad vill Länsförsäkringar se för kunskaper hos blivande medarbetare?

– Det är svårt att svara på, eftersom Länsförsäkringar är så stort och det finns så många olika roller. Men det är väldigt viktigt att kunna bygga långsiktiga relationer. Visst är det viktigt att kunna siffror och att skriva bra, men just relationer är otroligt betydelsefullt.

Länsförsäkringar utvecklas allt mer mot digital handel. På vilket vis?

– Länsförsäkringar är i startgroparna när det gäller digital handel. För oss är telefonsamtal fortfarande viktiga. Kunder vill ofta prata med någon innan de fattar beslut. Skillnaden är att kunden i dag själv fyller i ett dokument på webben istället för att rådgivaren skriver för hand. En del gör ansökan direkt på nätet, utan att ha kontakt med en rådgivare. Men det kommer nog även i framtiden att handla om att bygga relationer, med datoriserade verktyg som hjälp för att göra träffsäkra analyser.

Vad är det viktigaste du tog med dig från utbildningen in i arbetslivet?

– Ett kritiskt tänkande och en färdighet att lösa komplexa problem. Det tankesättet är viktigt att ha med sig in i en organisation. På högskolan har du mycket fria tyglar, du får en uppgift och ska sedan söka information själv för att kunna lösa den. Detta sätt att arbeta på kan du ta med dig in i arbetslivet, där du många gånger ska sköta uppgifter på egen hand.

Vad bör blivande civilekonomstudenter tänka på?

– Hitta det du är intresserad av och ha koll på utvecklingen inom ditt område. Man måste inte kunna programmering eller liknande. Se bara Steve Jobs, han hade en fantastisk hjärna och en vision, och det var människorna runt om honom som var tekniskt kunniga. Så det handlar återigen om att bygga relationer, om att hitta andra personer som kan det du inte själv kan. Det är ur relationsskapande som framtidens jobb uppstår.

Text: Jessica Ågren
Foto: Alaa Alshakkour