Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2017-10-23 13:59

Ana forskar på textiler som beter sig onormalt


Textil i förhållande till kroppen, rummet och byggnaden. Design för att skapa mer hållbara sätt att leva genom att koppla ihop arkitektur, textil och interaktiva ytor. Det är vad EU-projektet ArcInTexETN handlar om. För portugisiska Ana, som forskar på auxetiska strukturer, är samarbetsformen ett stort lyft.

Textilhögskolan har varit involverade i ArcInTexETN sedan allra första dagen, och sedan 2015 arbetar fjorton studenter från olika discipliner och lärosäten inom projektet.

Ana Ines Rodrigues från Portugal är den senaste doktoranden som ansluter till ArcInTexETN. Ana studerar vid Heriot-Watt University i Galashiels utanför Edinburgh i Skottland, men under hösten gör hon sin utbytestermin på Textilhögskolan i Borås. Två utbytesterminer är obligatoriskt för alla de fjorton studenterna inom ArcInTexETN. 

Fokus för Anas forskning ligger på textila strukturer för adaptiva och responsiva kläder – alltså kläder som anpassar sig till situationen. Vi bad Ana att berätta lite mer om sin forskning och sina erfarenheter från samarbetsformen EU-projekt.

Varför säger du att textilerna som du arbetar med beter sig “onormalt”?

- Mitt projekt handlar om ”auxetiska strukturer”. Jag vet att ordet låter lite konstigt men det är ett väldigt intressant ämne. Auxetiska strukturer är strukturer som när de sträcks åt ett håll, också expanderar i vinkelrät riktning. De här strukturerna gör alltså precis tvärtemot vad som anses normalt*. 

- Mitt mål är att designa, utveckla och konstruera auxetiska strukturer för att kunna testa deras egenskaper och kunna optimera materialet som de utgör.

- Ett annat mål är att fästa dem vid textiler och undersöka deras användningsområden, med och utan fastsättning.

Hur kommer det sig att du kom i kontakt med ArcInTexETN-projektet?

- En av mina bästa vänner är redan doktorand vid Heriot-Watt Universitetet. Hon kände till det här stipendiet och skickade mig en länk till ansökan. Just då visste jag inte att det gällde ArcInTexETN. Det fick jag klart för mig först på intervjun. Jag är glad att det var ArcInTexETN. 

Vad tycker du att det finns för fördelar med att studera i olika länder?

- Åh herregud! Möjligheterna till samarbete, nätverkande och utbyte av idéer är helt galet många. Det är som att vara i en helt annan värld. Det kommer hjälp från alla håll. Idéer, samarbeten, förslag, utbyte av uppsatser, människor från olika bakgrunder som kan nå dig och hjälpa dig att hitta nya vägar för din forskning – saker som du aldrig skulle kommit i kontakt med om du varit på egen hand. 

Hur har just deltagandet i ett EU-projekt berikat din forskning?

- EU-projekt hjälper forskare på grundnivå, som jag, att hitta sin väg mellan redan etablerade forskare. De här projekten hjälper unga forskare att utvidga sina nätverk och underlättar utbytet av idéer så att deras forskning kan växa på alla tänkbara sätt.


*Normalt sett blir strukturer tunnare när de sträcks ut.

Fakta

Ett vanligt exempel på en auxetisk struktur är papper, en annan är kroppens senor. Det finns också flera origamivikningar som blir bredare om de dras ut på längden – det var för övrigt just origami som fick Ana intresserad av fenomenet från början.

Auxetiska strukturer används redan inom klädbranschen, t ex i Gore-Tex och i stötdämpande sulor. Den som vill veta mer om detta kan läsa på om Poissons konstant. De flesta material har ett Poissons tal mellan 0 och 0,5. Auxetiska strukturer har ett negativ Poissons tal. 

Läs mer om ArcInTexETN på projektets hemsida www.arcintexetn.eu eller projektets blogg www.arcintexetn.com 

This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation program under the Marie Sklodowska-Curie grant agreement No. 642328.

Text: Jenny Bengtsson
Bild: Suss Wilén