Huvudmeny

2017-10-18 08:30

Intelligenta bilar ger svar om konkurrenskraftig digitalisering


Rikard Lindgren, gästprofessor i informatik på Högskolan i Borås, har varit med och tagit fram ny forskning om hur etablerade företag kan hålla sig konkurrenskraftiga under digitala omställningar. Resultaten har publicerats i ansedda tidskriften MIS Quarterly.

Studien är gjord tillsammans med Fredrik Svahn, assisterande professor vid institutionen för tillämpad IT på Göteborgs universitet, samt den danske professorn Lars Mathiassen ,verksam vid Georgia State University i Atlanta, USA. Trion valde att använda Volvo Cars projekt med uppkopplade bilar, Connected Car, som underlag för studien.

Rikard Lindgren– Det är en firma som tillverkat bilar på samma sätt under väldigt lång tid, men att digitalisera fordonen förändrade förutsättningarna rejält. Trots det lyckades de i slutändan, säger Rikard Lindgren.

Fyra frågor för företaget

Forskarna kunde efter dataanalyser kombinerat med tidigare forskning utkristallisera fyra konkurrensfrågor som är extra viktiga för etablerade verksamheter som tar sig an digital innovation:

  • kapacitet (ska man innovera för nutid eller framtid?)
  • fokus (mer på process och mindre på slutprodukt)
  • samarbete (internt och extern)
  • ledning (digitalisering kräver större flexibilitet)

– Alla områden är relaterade och kräver balans. Övergripande kan man säga att det handlar om att de etablerade företagen tvingas släppa kontrollen över delar av tillverkningsprocessen – till skillnad från tidigare när alla kompetenser fanns internt, säger Rikard Lindgren.

Forskarna anser att de fyra områdena är generiska, och går att applicera på produktutvecklande firmor inom alla branscher.

– Oavsett om du gör vitvaror, bilar eller lyftkranar så händer samma sak överallt i samhället: fysiska ting görs intelligenta. Alla firmor måste förr eller senare behandla de här aspekterna, säger Rikard Lindgren.

Forskningen får spridning

En artikel om studien publicerades i vårens specialnummer om IT och innovation av amerikanska MIS Quarterly, den högst ansedda informatiktidskriften i världen. Det är tredje gången Rikard Lindgren får en artikel publicerad i journalen.

– Utöver överenskommelsen att de bästa tidskrifterna innehåller den bästa forskningen ger det också studien mer spridning. Det verkar redan som om den kan komma att bli välciterad, säger han.

Rikard Lindgren är anställd som gästprofessor på Högskolan i Borås i forskningsprojektet Datadriven innovation, där han just nu jobbar med ett digitaliseringsprojekt hos Länsförsäkringar. Han är annars professor vid institutionen för tillämpad IT på Göteborgs Universitet och medgrundare till Swedish Center for Digital Innovation (SCDI), ett forskningscenter med målet att vara ledande i Europa inom digital innovation. SCDI grundades 2015 och har i dag ett 30-tal medlemmar utspridda på landets universitet och högskolor.

Läs mer

Artikeln: Embracing digital innovation in incumbent firms: How Volvo Cars managed competing concerns (Extern länk)

Projektet Datadriven innovation

Text: Christian Naumanen
Bild: Högskolan i Borås