SÄS-forskare vinnare av Forskar Grand Prix Borås 2017

På fredagen avgjordes årets Forskar Grand Prix Borås i en spännande final. Fyra forskare tävlade i konsten att presentera sin forskning så spännande och pedagogiskt som möjligt på fyra minuter – och vinnare blev Ellen Lindell, som forskar om kristallsjuka vid Södra Älvsborgs sjukhus.

Ellen berättade i sitt framträdande att det är många som drabbas av yrsel och att en viktig fråga kan avgöra om det är kristallsjuka patienten drabbats av.

Det var ungefär 150 åskådare på plats på Högskolan i Borås. En stor del var gymnasieelever. Och det var de, tillsammans med en expertjury, som röstade på den bästa presentationen och utsåg vinnaren. De fick höra fyra presentationer om allt från amning, kristallsjuka, läsning och konsumtion.

– Det blev en kanonbra tävling. Syftet är att visa hur spännande, kul och viktigt det är med forskning och att det faktiskt går att förstå för oss vanliga människor. Jag tror publiken blev riktigt inspirerade, säger Anna Kjellsson, kommunikatör och projektledare vid Högskolan i Borås.

Fakta

De tävlande var: Lina Palmér, forskare inom vård, Anita Radon, forskare inom Handel och IT, Ellen Lindell, doktorand vid Göteborgs universitet och Södra Älvsborgs sjukhus, Julia Pennlert, doktorand inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Tävlingen arrangerades av Högskolan i Borås.

I juryn satt Sebastian Ring, musiker, regissör och manusförfattare (bedömde scenframträdandet), Jon Koldenius, journalist på Sveriges Radio P4 Sjuhärad (bedömde begripligheten) och Heidi Hautajärvi, projektsamordnare på Science Park Borås (bedömde forskningen).

Det anordnades Forskar Grand Prix på sju orter under ForskarFredag. Vinnarna från delfinalerna möts i finalen i Stockholm i november.

Forskar Grand Prix samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer

Om Forskar Grand Prix

Text: Anna Kjellsson
Foto: Suss Wilén