Huvudmeny
Tävlande i Forskar Grand Prix

2017-09-18 08:30

Upptäck högskolans forskning på ForskarFredag


Sista fredagen i september är det ForskarFredag. Högskolan i Borås laddar med flera aktiviteter: Forskar Grand Prix, Forskarcafé, studiebesök och Låna en forskare.

Forskar Grand Prix, tävlingen då du får höra forskare prata om sin forskning på ett sätt de sällan gör annars. De ska nämligen presentera den så spännande, pedagogiskt och inspirerande som möjligt. På bara fyra minuter.

Fakta ForskarFredag
Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I 340 städer över hela Europa erbjuds aktiviteter, där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. År 2017 arrangeras aktiviteter på 30 orter över hela Sverige. Aktiviteterna arrangeras av lokala arrangörer – universitet och högskolor, science centers, kommuner, muséer, forskningscentra, län och regioner – och samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, sedan 2006.

Högskolan i Borås har anordnat Forskar Grand Prix sedan 2014. Och det har gått väldigt bra för de Boråsforskare som gått vidare till Stockholmsfinalen tidigare år. Två av dem har vunnit och första året kom högskolan tvåa.

Nytt för i år är att gymnasieelever blivit inbjudna att, tillsammans med en jury och intresserad allmänhet, rösta fram den forskare som är bäst i Borås på att presentera sin forskning på fyra minuter.

Forskarcafé om samlande

På kvällen fortsätter ForskarFredag med ett Forskarcafé special. Då kan alla som vill ta en kaffe och lyssna på en intressant föreläsning av och diskutera med professor Karin M Ekström. Hon kommer att prata om Samlande som konsumtionsfenomen. Moderator är Ann-Sofie Axelsson, chef för Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT.

Utlån av forskare och besök

Dessutom lånas nio forskare ut till olika skolklasser under dagen för att berätta om hur det är att vara forskare och inspirera barn och unga till att vilja veta mer om vetenskap.

Högskolan får också besök av 60 sjätteklassare som bland annat får besöka Smart Textiles Showroom, Handelslabbet och får prova på i högskolans Färg- och beredningslabb.

Se hela programmet med tider och platser på hb.se/forskarfredag

Text: Anna Kjellsson
Foto: Suss Wilén