Huvudmeny

2018-07-05 14:45

Live från Almedalen 5 juli


Text + Film Se livesändningen från seminariet "Från usch till resurs – så räddar vi världen från nästa världssvält" i Almedalen. Det handlar om hur vi kan nå bättre hushållning och ökad återvinning av våra mineraltillgångar.

Nästa världssvält kommer antagligen inte bero på vattenbrist utan brist på fosfor. Det hävdar flera forskare. Fosfor är en nödvändig beståndsdel i konstgödsel och har varit det sedan andra världskriget. Den billiga fosforn utvinns från gruvor. Den har bidragit till att det globala jordbruket har kunnat växa kraftigt i samband med att världens befolkning har tredubblats de senaste 70 åren. Det finns dock en begränsad mängd av fosfor och andra brytbara mineraler på jorden och det mesta förekommer utanför Europas gränser. Det bekymrar EU-kommissionen. Fram till år 2030 beräknas efterfrågan på kritiska råvaror att fördubblas. EU uppmanar därför sina medlemsländer att effektivisera råvaruproduktionen och öka återvinningen. En stor utmaning – hur ska vi lyckas?

Seminariet inleds med ett föredrag där Högskolan i Borås världsledande forskning inom resursåtervinning presenteras. Föredraget följs sedan av en paneldiskussion med deltagare från näringsliv, politik och akademi.

Läs mer

Följ kommentarer och livestreaming på Facebook  (Länk till Facebook)

Läs mer om högskolans medverkan i Almedalen 2018  

Se video om seminariet med en av högskolans forskare Anite Pettersson, docent i resursåtervinning (Länk till HB Play)

Inslag från Klotet, Vetenskapsradions internationella miljöprogram, om risk för slamberg i Sverige (Extern länk)

Globala målen och Agenda 2030 (extern länk)

Text och foto: Anna Kjellsson
Video: Benjamin Edlund
Livestreaming från Västsvenska Arenan