Huvudmeny

2018-03-23 10:02

Ny professor arbetar för en mer hållbar textilindustri


TEXT + FILM | Nawar Kadi är ny professor i textilteknologi. Hans forskning har fokus på två områden inom textil: Det ena är textilier av miljövänliga material, det andra är att ge textilier ett längre liv istället för att bränna dem.

Nawar Kadi arbetar med biomaterial och cellulosafibrer som trä, bomull, jute och vete för att tillverka garn. Han visar i två olika labb hur tillverkning av garn går till och sedan hur han väver och stickar med garnet för att testa dess egenskaper.

Den 4 maj installeras Nawar Kadi som ny professor vid årets akademiska högtid. I samband med detta håller han en öppen installationsföreläsning.
Till sidan om installationsföreläsningen.

Dessutom är han involverad i forskning kring biokompositer och textila strukturer. Målet är att producera miljövänliga textilier på ett ekonomiskt och hållbart sätt som passar industrin.

– Vi behöver minska användningen av plastmaterial och på så sätt minska den förorening plast orsakar. Ett sätt kan vara vi textilier av biomaterial, säger Nawar Kadi.

Dessutom förklarar han att det är viktigt att ge textilier ett längre liv än vad de har nu. I dag slängs de flesta förbrukade textilierna till förbränning. Han vill utveckla metoder för återvinning av de textilier som användaren inte längre vill ha för att ta tillvara på de fibrer som kan spinnas till nytt garn.

Läs mer

Om Akademisk högtid och installationsföreläsningarna

Innan Nawar Kadi kom till Sverige arbetade han som professor i Aleppo. Läs om hans arbete och forskning och resan hur han kom till Sverige i reportaget ”Syrisk professor fick nytt liv i Borås”.

Text och video: Anna Kjellsson
Foto: Suss Wilén