Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2019-09-13 10:43

Forskare tipsar: Så tvättar du klimatsmart


Vi vet att vi behöver bli mer miljömedvetna och ta hand om vår miljö. Men ibland kan det vara svårt att hinna med och/eller veta hur en ska göra. Våra forskare är experter med fokus på hållbarhet och återvinning, och ger här sina bästa tips.

Mats Johansson, universitetslektor och expert inom textila material.

Mats JohanssonHur tvättar jag klimatsmart?

– Tvätta mindre! Det finns studier som visar att kanske bara 10 % av allt vi tvättar är "smutsigt".

– Ofta räcker det att ta bort fläckar och vädra mellan användningarna. På senare tid har steamers (ångning) blivit populära och det kan vara ett enkelt och effektivt sätt att hålla kläder fräscha.

– Ibland måste du naturligtvis tvätta och då är det bra att hålla nere temperaturen, 30 grader funkar ofta med moderna tvättmedel (men inte alltid, läs på förpackningen det ska vara angivet). Se till att du har full maskin och att du inte överdoserar tvättmedel när du kör.

– Har du möjligheten att hängtorka så är det också bra på flera sätt.

Varför är detta viktigt att tänka på?

– Tvättning och torkning i maskin drar mycket energi, vi förbrukar rent vatten och släpper ut tvättkemikalier och smuts till reningsverken. Det är ganska självklart att alla minskningar Forskare tipsar, är en av flera nyheter där högskolans forskare tipsar om klimatsmarta val.där är till godo.

– Dessutom så sliter det på kläderna, och vi vill att de ska hålla länge. Slitaget genererar ludd, damm och mikropartiklar som kan spridas vidare ut i vattendrag och både indirekt, och direkt, komma in i människor och djur.

– Så att tvätta mindre och ta hand om sina kläder är inte bara klimatsmart utan även bra för miljön på många sätt.

Text: Annie Klasén
Foto: Fredrik Malmlund och Mostphotos