Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2019-09-11 08:28

Plastforskaren: Att undvika plast är oundvikligt


Vi vet att vi behöver bli mer miljömedvetna och ta hand om vår miljö. Men ibland kan det vara svårt att hinna med och/eller veta hur en ska göra. Våra forskare är experter med fokus på hållbarhet och återvinning, och ger här sina bästa tips.

Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy

Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy,
universitetslektor och expert på plaståtervinning.

Plast är en stor miljöbov, men hur undviker vi att konsumera plast?

– Plast är oundvikligt i vårt samhälle i dag. För närvarande har vi inget annat material att ersätta all plast/polymera material. Faktiskt så är plast det bästa materialet i många fall. Problemet ligger i överanvändningen och felaktig hantering efter användning. Separera och återvinn den korrekt så hanteras materialet på rätt sätt. Engångsartiklar i plast däremot kan vi absolut undvika och ersätta med mera hållbara material. Forskare tipsar, är en av flera nyheter där högskolans forskare tipsar om klimatsmarta val.

Varför är plast dåligt för miljön?

– Plasten är huvudsakligen oljebaserad vilket bidrar till olika miljöproblem. Felaktig hantering av dessa plaster leder till att miljön förorenas med plast som finns kvar i 100-tals år. En del plast tenderar att delas upp i mikro- eller nanoskala som till slut kan hamna i våra vattentillgångar. Förorenande vattentillgångar med plastpartiklar kan vara skadliga för människor eftersom det kan komma in i livsmedelskedjan på flera olika sätt.

Text: Annie Klasén
Foto: Mostphotos och Suss Wilén