Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

Etanolframställning av cellulosamaterial med inkapslad och flockulerad jäst


Projektet handlar om att effektivisera jäsningsprocessen genom lämpligt val och hantering av jästsvampar. Detta görs genom inkapsling av jäst innanför tunna membraner eller genom att använda flockulerad jäst.

Diarienummer

734-08

Startdatum

2009-01-01

Slutdatum

2010-12-31

Inkapsling och flockulering av jäst förbättrar de viktigaste faktorerna under jäsningen av ligocellulosahydrolysat: etanolutbyte, produktionshastighet och sockeromsättning. Projektet syftar till att ytterligare förbättra egenskaperna i inkapslade och flockulerande jästsystem, och till att möjliggöra överföringen av laboratorieresultat till den industriella miljön genom att:

  • förbättra inkapslingsmetodiken så att långsiktig, robust jäsning av hydrolysat kan genomföras till lägsta kostnad
  • förtydliga de cellulära mekanismer som är ansvariga för den förbättrade toleransen, utbytet, produktionshasigheten och sockeromsättningen, genom en detaljerad fysiologisk studie av inkapslad och flockulerande jäst.
  • simulera hela processen, optimera den avseende energibehovet, samt genomföra en ekonomisk analys.

Slutrapport

Se även " Makroinkapsling av celler för effektiva bioprocesser".